Rekonstrukce poctivé venkovské chalupy

Pátek, 28. Červenec 2017 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: autorská zpráva

Východní Podkrkonoší je krajem červené permské hlíny a pískovcových kamenů, krajem s majestátným do modrošeda zbarveným obzorem Krkonoš a se zachovalou původní architekturou. Rozsáhlá rekonstrukce původní nemovitosti znamenala nemalé terénní úpravy kolem domu, obnovení střešní konstrukce a krytiny, výměnu oken z trojdílných na původní dvojdílná špaletová okna, integrování příčného křídla s vchodem a schodištěm a skončila základním osázením rostlin na pozemku.

Zděný dům na Severní pláni, Gebas atelier, foto © archiv autora
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Miroslav Gebas
Ateliér GEBAS atelier architects
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Čermná
Datum projektu 2011
Datum realizace 2013
Užitná plocha 300.00m2
Plocha pozemku 15 000.00m2

Rekonstrukce trvala déle než dva roky a jejím cílem bylo na jedné straně vrátit domu jeho původní předválečný ráz, na druhé straně dům dispozičně a technologicky přizpůsobit současnému stylu bydlení a požadavkům na oddělené užívání spodní části domu k soukromému bydlení majitelů od druhé obytné zóny, tvořené dvěma plně vybavenými apartmány v celém podkroví 2. NP, které nyní slouží k rekreačnímu užívání hostů - Chalupa Winterflur. Majitelé této usedlosti obývají spodní část chalupy. Centrální obytná místnost, která tvoří srdce domu i díky krásným kachlovým kamnům červené barvy, má rozlohu 48 m2. Její okna jsou orientována na jihozápad a strop je klenutý z původní cihel, jehož oblouky se v pravidelném rytmu střídají s ocelovými traverzami.

V interiéru převládají přírodní materiály. Podlaha je z masivních dubových flošen a kolem kuchyňské linky přechází v keramická dlažbu s povrchovou imitací dřeva. Nábytek je z větší části připraven truhlářem na míru, masivní jídelní stůl a židle jsou z jasanového dřeva. Hloubka parapetu u špaletových oken dána šíři zdí je úctyhodná, a sama okna s výhledem do zeleně díky jejich počtu a jemnému řemeslnému provedení, jsou dalších charakteristickým prvkem místnosti.

Neoplocená zahrada kolem domu navazuje na rozsáhlé louky a les. Na pozemku za chalupou je dětské hřiště, otevřené ohniště, velké koupací jezírko a uzavíratelný zahradní altán pro 18 osob s výsuvnými okny a kovaným krbovým grilem. U mola jezírka je solární sprcha s kapacitou až 40 litrů pro příjemné osvěžení nebo opláchnutí před a po koupání v jezírku. Rozloha jezírka je 300 m2, a v koupací části o rozloze 100 m2, je hluboké až 210 cm. Biotop je udržován zcela bez chemikálií, pouze s přispěním přítomné fauny a flóry za podpory mechanického filtru.

Diskuse: