Rodinný dům na Slovensku od studia Michal Diviš Architekti obklopují rozlehlé louky a horské hřebeny

Pondělí, 15. Červen 2020 - 0:09
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Architektonické studio ze Žiliny Michal Diviš Architekti navrhlo do krajiny severozápadního Slovenska dvoupodlažní rodinný dům s garáží, jehož majitelé si mohou užívat nerušené výhledy na vápencový hřeben i lietavské podhradí. Architekti stavbu uspořádali do dvou rozdílných hmot na půdorysu písmene "L" - k hlavní části se sedlovou střechou a dřevěným obkladem se přimyká nízké křídlo s bílou omítkou a mezi sebou pak svírají prostor venkovní terasy. Rodinný dům byl vybrán jako finalista cen BIGSEE 2020 v Ljubljani.

Rodinný dům N v Lietavskej Svinnej, Michal Diviš Architekti © Richard Köhler
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Michal Diviš
Ateliér Michal Diviš Architects
Světadíl Evropa
Země Slovensko
Město Lietavská Svinná-Babkov
Ulice, číslo Kňazova Lehota
Datum projektu 2015
Datum realizace 2019
Užitná plocha 310.50m2
Zastavěná plocha 259.50m2
Plocha pozemku 1 757.50m2
Poznámka

Spolupráce: Radoslav Stráňava (stavební konstrukce)

Dvojpodlažný rodinný dom s garážou sa nachádza v obci Lietavská Svinná - Babkov, v časti Kňazová Lehota. Obec leží v údolí riečky Svinianka, v južnej časti Žilinskej kotliny. Zo svahovitého pozemku na južnej hranici intravilánu sa otvárajú výhľady na lietavské podhradie a protiľahlý vápencový hrebeň. 

Dom je posunutý k južnej hranici pozemku s výmerou takmer 1800 m2. Konfigurácia pôvodného terénu bola východiskom pre dvojúrovňové využitie parcely. Garáž, sprístupnená komunikáciou prebiehajúcou pozdĺž východnej hrany parcely, tvorí podnož pre nočnú časť domu. Elkový pôdorys, ktorý sa rozvíja na vyššej úrovni, je z východnej časti ohraničený vyššou, dennou časťou domu so sedlovou strechou. Tá zároveň tvorí pohľadovú bariéru pre otvorený segment záhrady. Betónová terasa, “zovretá” oboma traktami domu, sa otvára na juhozápad. Výhľad na okolité lúky nerušia žiadni susedia.

Rodinný dům N v Lietavskej Svinnej, Michal Diviš Architekti © Richard Köhler

Príjemnú sivú patinu dreva, použitého na fasáde dennej časti domu, striedajú precízne monochromatické plochy nižšieho traktu. Bezpresahová strecha a skryté žľaby nechávajú vyniknúť kompozíciu dvojice blokov. Priestorový koncept je obohatený o prevýšenú zónu obývacej izby, otvorenú na celú výšku krovu.


Rodinný dům N v Lietavskej Svinnej, Michal Diviš Architekti © Richard Köhler