Rodinný dům v Kunraticích

Pondělí, 19. Prosinec 2011 - 1:00
| Napsal:

Velkorysé rodinné sídlo uprostřed zeleně je dílem ateliéru Adam Rujbr Architects, kterým se zde podařilo vdechnout domu duši. Vychází ze samotného místa a použitím pohledových materiálů kamene a dřeva zde dochází ke vzácné souhře.

Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Adam Rujbr, Michal Grošup
Země Česká republika
Město Praha 4
Datum projektu 2008
Užitná plocha 717.40m2
Plocha pozemku 2 679.00m2

 Místo stavby

Stavební pozemek se nachází v klidné části Prahy 4 – Kunratic na okraji Kunratického lesa, má tvar obdélníka cca 72x36 metrů, k jihu je mírně svažitý a jeho rozloha je 2.680 m2. Přístup na pozemek je z jižní strany z ulice Ke Hrádku. Uprostřed parcely stojí rodinný dům, který je určen k demolici. Jižní část pozemku má charakter okrasné zahrady se vzrostlými, jehličnatými stromy stáří cca 30 let. Převážná většina stromů zůstane zachována, odstraněny budou všechny ovocné stromy v severní části zahrady, kde je navržen nový dům.

Architektonické a dispoziční řešení

Rodinný dům je navržen jako průnik dvou kvádrů, z nichž jeden je přízemní a druhý patrový. Oba jsou zastřešeny plochou střechou s dešťovými svody skrytými v zateplovacím systému.

Přízemní kvádr je technický, je věnován garáži, relax zóně s vnitřním bazénem na západní straně a pracovně s pokojem au pair a skladem na straně východní. Celý přízemní blok je obložen kamenným obkladem v šedém odstínu.

Patrový kvádr je věnován vlastním obytným místnostem s příslušenstvím, celý je omítnut bílou omítkou v kombinaci s tmavě šedými horizontálně profilovanými pásy mezi okny v patře.

Přízemí

Vstup do domu je ze severní strany, před deštěm je krytý konzolou patra. Vstup je částečně zapuštěn do hmoty přízemí zakulacenými náběhy. Na zádveří, ze kterého je přes filtr skladu přístupná garáž pro čtyři osobní auta, navazuje šatna. Prosklená stěna odděluje zádveří od prostorné haly. Část haly je využita pro vestavné skříně, z této části je vstup do menší pracovny, pokoje au pair a do koupelny s WC. Z haly stoupá dvouramenné schodiště do patra.

Naproti schodišti je vstup do relaxační části domu, ve které je vestavěná sauna (2,6 x 1,9 m), posilovna s průhledem do prostoru bazénu. Součástí relax bloku je samostatné WC, sprcha a ochlazovací káď pro saunu. Vlastí bazén je navržen 6 x 3 metry s protiproudem. Technologie bazénu je umístěna v dutině vedle bazénové vany.

Hlavní obytná část je od haly oddělena posuvnou plnou stěnou. Ihned za stěnou je výklenek pro umístění dvou křesílek s malým stolkem pro rychlé návštěvy. Navazuje kuchyně s hracím koutem, který bude v době, kdy děti vyrostou využit pro kuchyni. Z kuchyně, a zároveň z exteriéru, je přístupný sklad potravin.

Na kuchyni navazuje prostorná jídelna se stolem pro osm lidí, s přímým výhledem do zahrady na východní a západní straně domu a s přístupem na venkovní krytou terasu na západní straně domu.

Po třech schodech se dostáváme do obývacího pokoje, který má větší světlou výšku – 3,2 metru. Větší výška je umožněna i konfigurací terénu, který se svažuje k jihu. Velký krb je navržen při západní obvodové stěně. Pokoj je po třech stranách kompletně prosklený francouzskými okny výšky 2,9 m. Pouze jediné okno, vedoucí na krytou terasu, je otvíravé, ostatní jsou fixní. Obývací pokoj je částečně přirozeně stíněn konzolou patra na jižní a západní straně.

Patro

Po pohodlném schodišti se dostáváme do haly, která má částečně skleněnou podlahu pro prosvětlení centrální části přízemí. Z haly je přístupná západní střešní terasa, dále celá severní část, ve které je situována hlavní ložnice přístupná přes šatnu a velká koupelna s odděleným WC. Vedle šatny je umístěna malá komora s vestavnou mini kuchyňkou přístupnou z haly.

Velká pracovna se vstupem na terasu a výhledem do zahrady je přístupná také z haly, na kterou navazuje chodba, která je osvětlena denním světlem pomocí střešních světlovodů. Na začátku chodby se nachází velká koupelna s WC a bidetem, další samostatné WC je přístupné přímo z chodby.

Dále navazuje pokoj pro hosty a chodba je zakončena vstupy do dvou dětských pokojů. Oba pokoje mají velké rohové prosklení orientované na jižní stranu do zahrady.

Projekt vznikl s využitím ARCHICADu.