S důrazem na detail i udržitelnost. Dům podle návrhu Martina Skočeka využívá materiál z rozebrané stavby

Čtvrtek, 25. Červen 2020 - 0:23
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

V okrajové části Bratislavy navrhl slovenský architekt Martin Skoček rodinný dům, který svým řešením navazuje na venkovský charakter tamního prostředí. Dům pro mladou rodinu vznikl na místě staré stavby, u které architekt nejdříve zvažoval rekonstrukci doplněnou o přístavbu – kvůli jejímu špatnému technickému stavu ale nakonec padlo rozhodnutí pro novostavbu. Nový dům přesto s původní stavbou navazuje velmi úzký dialog. Nejenže přebírá její tvar, ale pro jeho realizaci byl použit také materiál získaný rozebráním této stavby. Výsledek zaujme svým čistým provedením včetně několika precizních detailů, otevřeným obytným prostorem i otevřením do zahrady. S odkazem na tradiční venkovskou architekturu využil architekt Skoček také tzv. "pitvor", vstupní prostor do domu.

Dom V, Martin Skoček © Matej Hakár
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Martin Skoček
Spolupracovníci Lucia Uhnáková, Marián Krajči, Jánoš Kállay
Světadíl Evropa
Země Slovensko
Město Bratislava - Vajnory
Datum projektu 2016
Datum realizace 2019
Užitná plocha 156.00m2
Zastavěná plocha 183.00m2
Poznámka

Zahradní architektura: Labak

Dom svojou líniovou hmotou a priečelím nadväzuje na tradičnú vidiecku zástavbu okrajovej časti Bratislavy. Postavený je na mieste pôvodného rozobraného domu, z pôvodného priznaného režného muriva, ktoré tvorí aj jeho hlavnú interiérovú charakteristiku. Samotné členenie domu je inšpirované trojdielnym slovenským domom kde centrálnym priestorom sa stáva „pitvor” orientovaný do záhrady, ktorá je jeho neoddeliteľnou súčasťou. Výrazným konštrukčným prvkom je aj tvarovanie krovu, ktoré umožňuje prístup východného svetla pomocou svetlíkov tak, aby nenarúšal pohľadovú kontinuálnu plochu strechy zo záhrady.


Dom V, Martin Skoček © Matej Hakár

Dom V, Martin Skoček © Matej Hakár


Dom V, Martin Skoček © Matej Hakár

 


Dom V, Martin Skoček © Matej Hakár


Dom V, Martin Skoček © Matej Hakár