Široký záběr

Úterý, 20. Prosinec 2016 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Za rozměrným oknem rekonstruovaného statku ve Žloukovicích se stihlo vystřídat již několik ročních období, jeho obyvatelé tak jistě poznali krásu rozhledu po širé krajině, kterou jim nabídl zásah studia Edit! Samotný prožitek však zůstává stejně silný, a to i v opačném směru, z pohledu zvenčí. Drobnými, ale perfektně zacílenými změnami dostal dům moderní vzhled, a přitom zůstal nadále venkovský, zapadající do kontextu.

Edit!, Rekonstrukce statku ve Žloukovicích – foto © Michal Šeba
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Ivan Boroš, Juraj Calaj, Vítězslav Danda, Lenka Míková
Ateliér Edit!
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Nižbor
Ulice, číslo Žloukovice
PSČ 267 05
Suma 3 200 000.00
Měna CZK
Datum projektu 2010
Datum realizace 2011
Užitná plocha 160.00m2
Zastavěná plocha 100.00m2
Poznámka

Foto © Michal Šeba

Lokalita

Při hlavní přístupové silnice do obce Žloukovice, hlavní fasáda je orientovaná na východ k řece Berounce, řešený objekt je součástí areálu původního statku.

Zadání

Rekonstrukce hlavního obytného objektu pro účely bydlení čtyřčlenné rodiny.

Architektonické řešení

Objekt je jednopodlažní s podkrovím a je částečně podsklepen, původní hmota zůstává beze změny a splňuje podrobnou regulaci CHKO Křivoklátsko, obytné místnosti v přízemí a podkroví jsou umístěné při východní fasádě orientované k řece Berounce. Hlavním zásahem do původního objektu je pevně zasklené 6,2 m široké okno s rozšířeným pobytovým parapetem, které je umístěno po celé délce obývacího prostoru v přízemí

Stávající dispozice přízemí byla upravena dle nového programu tak, aby bylo možné obejít centrální hygienické jádro. Fasáda objektu je bílá a odkazuje na původní vápenné nátěry vesnických chalup, hmota objektu je usazená na stávající masivní kamenné podezdívce.

Konstrukce a technologie

Objekt je zděný z pálených cihel, krov je dřevěný zateplený mezi krokvemi, střešní krytina je z vláknocementových šablon vyráběných v nedalekém Berouně, vnitřní nenosné konstrukce jsou z plynosilikátových tvárnic a SDK konstrukcí.

Výplně vnějších otvorů jsou z dřevohliníkových oken, vnitřní dveře jsou dřevěné bezfalcové, podlahy v interiéru jsou kombinací keramické dlažby a masivní dřevěné kantovky.

Objekt je kompletně zateplen a je vytápěn kotlem na dřevěné pelety.