Skladiště přestavěné na útulný byt s dílnou

Pátek, 28. Červenec 2017 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: autorská zpráva

Původní budova z roku 1987 sloužila i s přilehlými kancelářemi jako zámečnická dílna pro LPG Gerswalde. Nový investor se rozhodl celý objekt zrekonstruovat. Hmotově zůstal naprosto stejný, přesto není poznat, že se jedná o tytéž stavby. 

Werkhaus, Thomas Kröger Architekten, Foto: © Thomas Heimann
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Ateliér Thomas Kröger Architekten
Světadíl Evropa
Země Německo
Datum realizace 2012
Užitná plocha 470.00m2
Materiál
Poznámka

Foto: © Thomas Heimann

Stavba získala nové opláštění z vlnitého plechu. To je mezi stěnou a střechou zaoblené a měkce se táhne přes celou stavbu, od jednoho soklu k druhému. Tři na sebe navazující budovy mají rozdílné využití, jejich dispoziční členění odpovídá hmotovému rozvržení: Nejnižší a nejužší částí je byt, střední část slouží jako dílna a nejvyšší třetina s velkými vraty zase obchodním účelům a zároveň jako sklad.

Vstup do bytu je schovaný v závětří, za verandou z dřevěných palubek. Vrata do větších budov byla zakryta stejným způsobem?. Díky tomu není hladká kompozice budovy nijak narušena. Štít je obložen modřínovým dřevem.

Nosná konstrukce střechy v nejvyšší budově byla ve špatném stavu, a tak musela být nahrazena novou dřevěnou konstrukcí, nijak masivní a elegantní, krásnou v detailu a technickém provedení. Velký prostor zůstává jasně strukturovaný, druhé podlaží se nachází jen v jedné části traktu. Tesařská dílna, která v budově sídlí, svou činnost započala už během výstavby, kdy se podílela na výrobě dřevěných konstrukcí, štítového obložení i interiéru.

Celkové vzezření všech tří objektu je ladné, působí lehce a vzdušně. Ve stejném duchu jsou řešeny i interiéry, jež byly osekány na nezbytné minimum. Interiéru bytového prostoru dominuje velké širokoúhlé okno s výhledem do divoké krajiny.

Barevný svět architektury.

Diskuse: