Skleněný věžák na prahu Malé Asie

Středa, 30. Srpen 2017 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: Tisková zpráva

Víceúrovňový kancelářský věžák ovládl panorama Istanbulu. Do obchodní čtvrti, už zdálky rozpoznatelné charakteristickými výškovými budovami, přibyl nový exemplář – Zorlu Levent. Istanbulská výšková rodina se tak rozrostla o jednačtyřicet podlaží kanceláří.

Zorlu Levent, Tabanlioglu architects, Istanbul, Foto: © Tabanlioglu architects
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Ateliér Tabanlioglu Architects
Světadíl Asie
Země Turecko
Město Istanbul
Datum projektu 2006
Datum realizace 2014
Užitná plocha 116 134.00m2
Plocha pozemku 12 840.00m2

Nízkopodlažní předvoj

Předsunutá hmota umístěná v dolní části stavby kopíruje terén a vyrovnává jeho nepravidelnosti. Terasovitý svah je obklopen zahradami přístupnými rovnou z ulice. Nízkopodlažní úseky jsou poskládány z jednoho dlouhého bloku s roztříštěným půdorysem a tří menších bloků, propojených mosty. Jejich nepravidelné formy narušují přísnou strukturu vnitřních dispozic. Střecha je osázena zelení a slouží k odpočinku o poledních pauzách. Zelené zóny na nádvořích poskytují o trochu intimnější atmosféru, která je lidskému měřítku blíž, ovšem stále s výhledem na dominantní věž.

Skleněná věž

Její forma s výstupky má v každém patře stejný obvod. Vykonzolované hmoty rozbíjí strukturu věže a snaží se tak působit křehčeji. Do dispozice se také podařilo dostat více místností s různými úhly výhledů: mít rohovou kancelář tak může mít mnohem více byznysmenů.

Odsazení v geometrických formách vychází ze tří odlišných prostorových typů dispozic a čtyř různých kancelářských zón. V křížení těchto zón vznikají ostrůvky se zasedacími místnostmi, technickou obslužností a místa s čerstvým vzduchem a vnitřní zahradou, kam si mohou zaměstnanci zajít odpočinout.

Technické řešení

Dvojitý výtahový systém, který je v budově použit, výrazně snižuju dobu jízdy a usnadňuje její obslužnost. V nejvyšším patře se plánuje vyhlídková hala s přístupem k heliportu.

Ztmavené sklo, aplikované na úrovni kanceláří, reguluje sluneční záření, běžné sklo je použito ve společných prostorách. Skla na fasádě neodrážejí jen své okolí, ale dotýkají se také vnitřních funkcí, které prozrazují už zdálky. Díky strukturované fasádě a odlišným odleskům skel je budova z každé perspektivy trochu jiná.