Stometrový hranol v Nizozemí nabízí alternativní formu komunitního bydlení

Pátek, 10. Květen 2019 - 8:10
| Napsal:

Architekti z nizozemské kanceláře Bureau SLA ve spolupráci s platformou ZakenMaker navrhli netypickou formu komunitního bydlení. Ve venkovské části Nizozemí zvané Oosterwold tak vznikl nízkonákladový projekt, který vytváří rámec pro svobodné pojetí interiéru s ohledem na alternativní způsob života.

Soubor kolektivního bydlení Oosterwold - bureau SLA © Filip Dujardin
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Ateliér bureau SLA
Světadíl Evropa
Země Nizozemí
Město Almere
Datum projektu 2014
Datum realizace 2017

Iniciátorem celého projektu je výtvarník Frode Bolhuis, který k projektu přizval architekty Petera van Asscheho a Mathijse Cremerse. Aby finanční náklady celého projektu byly únosné, spojil umělec dohromady dalších osm podobně smýšlejících lidí, kteří rovněž toužili po alternativním způsobu života. Pro výstavbu projektu přitom vybrali pole pro pěstování brambor o ploše jednoho hektaru.

Přístup architektů byl velmi racionální. Omezený rozpočet využili pouze na návrh „schránky“ domu, který tvoří 100 metrů dlouhý prosklený jednopodlažní hranol. Dům rozdělili na devět samostatných prostorů o jednotné velikosti 160 metrů čtverečních, které umožňují naprostou dispoziční svobodu jejich využití. Přirozené světlo do interiéru přichází z obou delších stran kvádru. K nim předsazená veranda krytá slunolamy pak přispívá ke komunitnímu životu.

Obyvatelé sdílejí společnou střechu nad hlavou a výhled na dvě světové strany. Díky nadzvednutí vlastní hmoty domu o jeden metr nad terén pozemku získali majitelé možnost kdekoliv v půdorysu připojit vodovodní i kanalizační instalaci. Vnitřní dispozice bytů se tím stává maximálně svobodná a je v naprosté režii jejich majitelů, kteří si tak sami určili podobu rozvržení i vybavení svých nových domovů. Celkově dům nabízí 8 bytů a jeden výtvarný ateliér pro iniciátora Froda Bolhuisa.

Nízký rozpočet předurčuje také podobu návrh. Proto v tomto projektu nenalezneme výraznější materiálovou pestrost. Strop, stěny i podlaha tvoří dřevěné kazety naplněné izolační celulózou, okna jsou bezrámová a pevně zasklená. Projekt však nabízí dostatečnou flexibilitu splňující požadavky klientů toužících po svébytném způsobu bydlení.