Studio Kamil Mrva Architects pojalo novou lávku v obci Palkovice jako veřejný prostor nad řekou

Pátek, 29. Listopad 2019 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Lávky bývají utilitární stavby sloužící výhradně k usnadnění pohybu lidí. Architektonické studio Kamila Mrvy se ale k úkolu navrhnout novou lávku pro pěší v malé moravskoslezské obci Palkovice rozhodlo postavit trochu jinak a stavbu pojalo jako rozšíření veřejného prostoru ve středu obce, přes kterou mohou lidé nejen přejít přes řeku Olešnou, ale také se zde posadit na lavičku a pozorovat okolí.

Lávka v Palkovicích, Kamil Mrva Architects © Libor Stavjaník / Studio Toast, redakčně upraveno
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Kamil Mrva
Ateliér Kamil Mrva Architects
Spolupracovníci Martin Lampa, Václav Kocián, Monika Drholecká, Tomáš Šenovský
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Palkovice
PSČ 73941
Suma 2 000 000.00
Měna CZK
Datum projektu 2015
Datum realizace 2018
Poznámka

 

 

Pro obec Palkovice pracujeme již delší dobu. Realizovali jsme zde rekonstrukci hasičské zbrojnice, úpravy kaple na Myslíku, úpravy bytového domu, navrhujeme centrum obce či fasádu potravin.

Podél řeky Olešné navrhujme a postupně realizujeme drobné urbanistické zásahy. Jedním z nich je pěší lávka přes řeku v místě, kde dříve stával most. Nechtěli jsme navrhnout jen pěší lávku, ale také veřejný prostor nad řekou. Místo pro setkávání lidí, místo pro odpočinek, místo s výhledem na okolí. Ocelobetonová konstrukce mostu se skleněným zábradlím a speciální lavičkou umožňuje nerušeně pozorovat kachny a pstruhy v řece. Večer je lavička osvětlena a působí dojmem, jako by se vznášela.


Lávka v Palkovicích, Kamil Mrva Architects © Libor Stavjaník / Studio Toast

Stavba získala Čestné uznání v soutěži Stavba Moravskoslezského kraje 2018 v kategorii dopravní, inženýrské a vodohospodářské stavby.


Lávka v Palkovicích, Kamil Mrva Architects © Libor Stavjaník / Studio Toast

Projekt vznikl s využitím ARCHICADu.