Tři v jednom – rekonstrukce rodinného domu

Středa, 5. Únor 2014 - 0:00
| Napsal:

„Typizovaný dom z 50-tych rokov so štvorcovou základňou a stanovou strechou sa mení na súčasné bývanie s pamäťou miesta.“ Takto charakterizujú autori dom na svojej internetovej stránke.

toito architekti - rekonstrukce rodinného domu Saal - exteriér, foto © Ivan Príkopský
Fotoalbum: 
toito architekti - rekonstrukce rodinného domu Saal - původní stav, foto © Ivan Príkopský
toito architekti - rekonstrukce rodinného domu Saal - exteriér, foto © Ivan Príkopský
toito architekti - rekonstrukce rodinného domu Saal - exteriér, foto © Ivan Príkopský
toito architekti - rekonstrukce rodinného domu Saal - interiér, foto © Ivan Príkopský
toito architekti - rekonstrukce rodinného domu Saal - interiér, foto © Ivan Príkopský
toito architekti - rekonstrukce rodinného domu Saal - půdorysy
toito architekti - rekonstrukce rodinného domu Saal - pohledy
toito architekti - rekonstrukce rodinného domu Saal - perspektiva a řez
toito architekti - rekonstrukce rodinného domu Saal - koncept
Katalogový list: 
Autor Ivan Príkopský, Katarína Príkopská, Tomáš Szöke
Ateliér toito architekti
Světadíl Evropa
Země Slovensko
Město Trnava
Suma 150 000.00
Měna EUR
Datum realizace 2012
Užitná plocha 241.40m2
Zastavěná plocha 150.71m2
Plocha pozemku 701.00m2

Genius loci

Práve genius loci je presne to, čo sa architektom jednoznačne podarilo zachovať. Na ulici je dom jedným z tých, čo tam už roky stoja, patrí tam, neupúta inakosťou, ale čistotou a náznakom novosti a súčasnosti dáva vedieť, že vzniklo niečo nové, no nie okázalé. Z dvora je však výrazne čitateľná výnimočnosť – architektom sa podarilo vložiť novú architektúru do existujúcej a napriek tomu vytvoriť niečo nezávislé a rozpoznateľné ako nové. Prijali tradičnú formu a upravili ju. O čo viac sa nové drží formálne vzadu, o to viac ho to zvýrazňuje.

Koncept

Malý rodinný dom sa zmenil na veľkorysý koncept pre štvorčlennú rodinu pomocou zobytnenia podkrovia a prístavby exteriérovej terasy. Prízemie po úpravách slúži dennej časti a rodičom. Podkrovie sa zmenilo na detský a pracovný raj. Vzpriamením dvoch častí šikmej strechy a vytvorením štítov sa zásadne zmenil vnútorný priestor, ktorý sa štítmi obracia na ulicu a do záhrady. Do štítových stien bolo možné osadiť plnohodnotné okná, ktoré tu okrem strešných okien zohrávajú dôležitú úlohu a pozitívne menia kvalitu podkrovného priestoru.

Samotná rekonštrukcia v prvom rade obnažila nosný systém a odstránila všetko nepotrebné. Zostala tak jediná nosná stena, ktorá delí vstupné podlažie na dve časti. Zádverie je od vnútornej dispozície domu oddelené presklenou stenou a šatníkovou skriňou, za ňou je jedáleň spojená s obývacou izbou a následne za perforovanou nosnou stenou kuchyňa a spálňa rodičov s kúpeľňou. A to všetko opticky prepojené, priestorovo otvorené a súčasne oddelené. Takto riešená, od ulice po záhradu preplávajúca, denná časť vytvára bohaté priehľady a priestorové niky, čím oživuje obytné priestory. Mimo harmonického členenia stavebnej hmoty a jej vnútorného pretvorenia je príjemný pocit z domu závislý aj od materiálu. Dôležitú úlohu v celom dome hrá materiálová jednota bielej omietky a dubového dreva. Inak je použité minimum viditeľných materiálov. Biele omietky, dubové drevo vstavaného nábytku a pôvodné drevené trámy v prvom nadzemnom podlaží nechávajú dom pôsobiť úprimne a tým aj príjemne a útulne.

Podľa rozdielnych požiadaviek na súkromie v jednotlivých priestoroch domu sú obytné miestnosti navrhnuté ako priechodné a len v intímnejších častiach domu sú izby od komunikačnej časti oddelené dverami. Sú jednoduché, bez zbytočných zalomení

Architekti v maximálnej možnej miere rešpektovali hmotové usporiadanie pôvodného objektu. Všetkým okenným otvorom, ktoré zostali zachované, znížili parapet a prebúraním nových okenných otvorov v západnej fasáde dom otvorili smerom do záhrady. Záhrada pôvodne nebola prístupná z obytných miestností, ale vytvorením terasy na celú šírku domu, s pergolou s možným prekrytím jej dvoch tretín, dom svojou obytnou časťou expandoval do záhrady, vytvoril akúsi vonkajšiu obývačku. Táto súčasne vytvára aj ochranu pred nepriaznivým počasím – či už pred dažďom alebo aj pred silným slnkom.

V podkroví sú umiestnené dve detské izby, a nad jednou z nich je do otvoreného podkrovia situovaná otvorená galéria – „hvezdáreň“. Dolu sa deti učia a spia, hore sa môžu hrať, pozorovať prírodu Malých Karpát, nočnú oblohu alebo jednoducho len dianie v záhrade. V zalomenom otvorenom priestore pred detskými izbami majú svoje oddelené pracovné priestory rodičia a prístupné sú odtiaľ ešte ďalšie dve izby, ktoré môžu slúžiť ako hosťovské.

Obývačka a spálňa rodičov na prízemí kontrolujú svojou orientáciou večernú a nočnú bezpečnosť ulice, detské izby v podkroví a denný život v kuchyni a jedálni si zasa užívajú popoludňajšie slnko a pokoj záhrady. Rekonštrukciu zároveň sprevádzala aj snaha čo najviac zachovať existujúcu zeleň. Z pracovne na poschodí a obývačky či spálne na prízemí tak spríjemňujú výhľad vzrastlé zachované stromy.

Interiér

Interiér ako priestorová kompozícia, rôzne niky a preplávajúce priestory vytvárajú zaujímavé vzťahy, zákutia a priehľady. V niektorých polohách tým až eliminujú potrebu použitia zbytočných kusov nábytku. Dom je priestorovo bohatý, nie je plochý a studený. Architekti navrhli len stavebný interiér a inak nechali dom dýchať svojím životom a životom jeho majiteľov. Tvarovaním priestorov ich však možno predsa len navádzajú na správnu voľbu, respektíve umiestnenie nábytku.

Prečo tri v jednom?

Pretože dom z ulice neupúta, z dvora prekvapí a vnútri je úplne iný – veľkorysý, otvorený, priestranný a pritom príjemne ľudský. Výsledkom je presvetlené bývanie prerastené so záhradou a prostredím. Prelínanie priestorov a funkcií ponúka súčasne možnosť na komunikatívny rodinný život a pritom aj dostatok priestoru pre súkromie všetkých členov rodiny.

Převzato z partnerského časopisu ARCH