V exponované pařížské čtvrti La Défense vyrostla rezidenční věž

Středa, 22. Listopad 2017 - 0:44
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Příležitost postavit byty, a natož pak celou obytnou věž v nejexponovanějším místě Paříže, výškové čtvrti La Défense, se nenaskytne každému ateliéru. Symbol poválečného boomu a ekonomického rozmachu Francie s sebou samozřejmě přinesl i výškovou zástavbu. Druhé srdce hlavního města je umělý ostrov vystupující nad panorama jinak ploché metropole. Všudypřítomná korporátní architektura je plná kancelářských věží, obchodních domů a dutých oficiálních památek. Vyskytuje se zde pouze pár veřejných bytových komplexů a od poslední výstavby jednoho z nich uplynulo více jak třicet let.

Louis Paillard, Skylight tower © Guillaume Guerin
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Louis Paillard
Ateliér Louis Paillard architecte
Zodpovědný projektant
Spolupracovníci NEXITY Paris Val de Seine, Student housing sold to GECINA
Generální dodavatel Student housing sold to GECINA
Světadíl Evropa
Země Francie
Město Paříž
Užitná plocha 11 475.00m2
Materiál

Budova využívá několik materiálů. Nejčastějším je buď modře nebo zeleně tónované sklo, využívá se ale i bronzové, kartáčované nebo termolakované oceli. Příroda je v centru obchodní čtvrti vzácná, jediná místa odpočinku tvoří malé parky nebo prostranství u kancelářských solitérů. Obyvatelé sem nejčastěji dojíždějí za prací a veškerý společenský život, který se zde odehraje, je s ní bezesporu spjat. To ovšem není z urbanistického hlediska výhodné. Celá čtvrť žije jen několik hodin denně a mimo pracovní domu zde najdeme jen noční hlídače. Vznikla proto městská iniciativa, která na zbylých nezastavěných plochách podporuje bytovou výstavbu a do čtvrti vrací život i mimo den.

Základní podmínkou pro architektonický návrh bylo překonání železničního tunelu pod parcelou. Spodní část věže mělo tvořit 168 studentských apartmánů a horní část 112 bytových jednotek k prodeji. Nedostatkem je i skutečnost, že jižní fasáda nemohla být členěná a nejširší stěna lichoúběžníkového půdorysu je orientovaná na sever. Potíže představovalo také zpracování profilu stavby a její celkovou hmotu. Naplnění požadavků dopomohlo především vykonzolování horní části. Ta je podepřena sérií pětadvaceti metrů dlouhými sloupky ve tvaru V, I, O, Y a čtverce. Fasása budovy je obložena perforovanými kovovými pláty, které podporují homogenitu stavby.

Barevný svět architektury.

Diskuse: