Vědeckým centrem v Dánsku se vine stometrové točité schodiště

Pondělí, 13. Listopad 2017 - 0:48
| Napsal: | Zdroj: Středisko mědi

Nové vědecké centrum Experimentarium v dánském ​​Hellerupu je pojato jako interaktivní prostředí zaměřené na prezentaci vědy a technologií. Fasády proto například slouží pro ilustraci dynamiky tekutin, celý prostor ovšem jednoznačně ovládá velkolepé schodiště Helix, na které návštěvníci narazí ihned po průchodu hlavním vchodem. 

Experimentarium, CEBRA © Adam Mørk
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Ateliér CEBRA
Světadíl Evropa
Země Dánsko
Město Hellerup
Datum projektu 2011
Datum realizace 2016
Užitná plocha 26 850.00m2

Vědecké centrum Experimentarium ve městě Hellerup potřebovalo pro své potřeby více místa, zároveň také chtělo své aktivity více zviditelnit ve veřejném prostoru. Bylo ovšem nutné zůstat hmotově v půdorysu stávající industriální budovy – z toho důvodu se architekti snažili o efektivnější využití prostor budovy, předvším cose vertikálnosti týče. 

Budovu dánská architektonická kancelář reorganizovala promícháním stávajících funkcí s novými, přidáním nových podlaží a řezem budovy na dvou místech, které umožnilo vložení atria s půsbivým schodištěm. Na cihlovou základnu staré budovy architekti zároveň položili sadu kubických objemů vyrobených z hliníku. Tyto objemy tvoří dynamickou kompozici, která odráží funkci Experimentaria a rozmanitost služeb, které nabízí.

Působivé měděné schodiště Helix se vine budovou a vede návštěvníky do čtyř pater, kde mohou zažít zcela nové zážitky. Koncepce schodiště byla vyvinuta během workshopu s Jakobem Bohrem, profesorem na DTU Nanotech. Forma schodiště představuje abstraktní struktury DNA. Stometrové schodiště je postaveno ze 160 tun oceli a oplátováno 10 tunami mědi.

Další příklady použití mědi najdete na adrese www.copperconcept.org

Klíčová slova: 

Diskuse: