Vila zasazená do svahu v Podolí si pohrává s cihlovou mozaikou

Čtvrtek, 11. Leden 2018 - 0:39
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Do jaké hloubky se můžeme dostat, pokud budeme polemizovat o architektuře? Kde je hranice mezi stavitestvím a uměním architekta? A jakým způsobem uvažujeme o umění v architektuře? Tento dům na tyto otázky neodpovídá, ale tázá se okolí. 

Vila H, atelier 6, © BoysPlayNice
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Radek Šíma, Libor Čížek, Ondřej Moravec, Michal Nekola, Lenka Konopková
Ateliér ATELIER 6
Generální dodavatel MG-Mont s.r.o
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Praha 4 – Podolí
Ulice, číslo Na vrstvách 976/26
PSČ 140 00
Datum realizace 2016
Poznámka

FOTO: © BoysPlayNice

Idea projektu

OTÁZKA

Ovšem. Ještě je to kůže.

Co vespod?

Spodium kostí.

A je to už láska?

Myslím: hloub.

Jiří Staněk – Oortův oblak, 1995

Popis projektu

Objekt se nachází v kvalitní rezidenční vilové zóně Podolí, na rozlehlém pozemku s výrazným výškovým rozdílem.

Vila reaguje na prudký svah pozemku jdoucí severovýchodním směrem a umožňuje, jak svým dispozičním uzpůsobením, tak i terasovitým řešením zahrady, využívat víceméně bezbariérově podstatnou část parcely.

Vila H

Objekt je dvoupodlažní, částečně podsklepený, v principu ve tvaru písmene „L“, které se otevírá západním směrem do zahrady a k atraktivnímu výhledu na Vltavu a protější vrch Dívčí hrady. Z ulice Na vrstvách, kde se nachází hlavní vstup do domu a zároveň vjezd do garáže, se pohledově uplatňuje pouze horní podlaží a dům tak působí jako přízemní.

Vila H

Jednotlivá ramena na úrovni přízemí tvoří: obytná část v severozápadním křídle a ložnicová část v křídle jihozápadním. Mezi oběma křídly se nachází hluboká terasa, otevřená přes obě nadzemní patra, krytá střechou. V pokračování klínu terasy se v interiéru, v samém středu dispozice, nachází výtah, který svým vertikálním pohybem bezbariérově propojuje všechny tři výškové úrovně a v návaznosti na ně i podstatnou část zahrady.

Vila H

Střecha nad terasou je před západní fasádou severozápadního křídla přetažena a kryje tak pokračování terasy před obytným prostorem. Objekt je formálně uzavírán na vnějších stranách a naopak otevírán odebíráním hmoty směrem do zahrady a k dálkovým výhledům. Koncept vnějšího povrchu kůže a vnitřního rodinného, intimního, měkkého poloatria je vyjádřen i materiálově – mozaika vytvořená cihelným obkladem vně, kontra vrstvení dřevěných materiálů posuvných žaluzií a obkladů stěn, terasy i stropu směrem do zahrady.

Vila H

Půdorys vily, rozdělený atriem do dvou částí, spojuje oblouk střechy do jednoho celku. Vstup do vily se nachází na východním rohu objektu - vstupní hala, se šatnou a se světlíkem do přízemí, navazuje na garáž a sklady v „ložnicovém“ křídle a na halu s vertikálními komunikacemi v křídle obytném.

Vila H

V prodloužení osy vstupu se dostaneme do horní úrovně hlavního obytného prostoru s průhledem dolů, který slouží jako pracovny.

V přízemí se nachází spodní, hlavní část obytného prostoru. Terasa umožňuje propojení se zahradou a venkovní kryté sezení. Do ložnicové části přízemí vstupujeme přes šatnu – chodbu, ze které jsou přístupné jednotlivé místnosti, orientované do zahrady. V suterénu je umístěno technické zázemí objektu. Ze schodišťové haly můžeme na úrovni suterénu vstoupit, pod konzolou obytné části, přímo do zahrady. Atrium pod terasou přízemí umožňuje vstoupit přímo ze zahrady také do jednotlivých sklepů a skladů.

Diskuse: