Vnitřně propojený dům v bílém

Pátek, 11. Srpen 2017 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: Česká cena za architekturu 2017

Naprosto unikátní pozemek, příkrý severní svah s bujnou vegetací nad údolím řeky Berounky, oslovil naše klienty natolik, že jej bez váhání koupili. Příznivá cena byla vykoupena poměrně stiženými podmínkami pro výstavbu. Ta je ovšem letos nominována na Českou cenu za architekturu.

Rodinný dům ve Všenorech, Stempel & Tesař architekti  © Filip Šlapal
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Ján Stempel, Jan Jakub Tesař
Ateliér stempel & tesar architekti
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Všenory
Datum projektu 2013
Datum realizace 2016
Kategorie soutěže: 

Můžeme říci, že by parcela běžného člověka zřejmě neoslovila, ale klienti vycítili šanci jedinečného bydlení. Původně sloužil pozemek jako zahrada k prvorepublikové vile. Když se zahrada majetkově oddělila, zůstala na ni vzpomínka v podobě novobarokního altánu, který je v kontrastu s novostavbou domu. Koncept věže v minimalistické formě reaguje na přání klienta a místní podmínky. Objem stavby svou výškou umožnuje získání jižního slunce přes schodišťový prostor a přitom zachovává jedinečné výhledy mezi vzrostlými stromy do údolí na sever.

V náročných zakládacích podmínkách minimalizuje zastavěnou plochu a snižuje náklady na výstavbu. K věži přiléhá technicistní řešení parkování a skladu, který přemosťuje i terénní zlom a vytváří pohodlný vstup do domu. Vertikální členění domu umožňuje vizuální propojení vstupní galerie s pracovnou s obývacím pokojem. Pod střechou je ložnicové patro dětí, v přízemí mají rodiče ložnici s výstupem na zahradu a koupelnu se saunou. Interiér i exteriér domu je v bílé barvě, do které se propisují černé rámy oken.