Ze svahu v šumavském pohraničí vyrůstá dvojice dřevěných domů od studia A.LT

Čtvrtek, 1. Listopad 2018 - 15:26
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Studio A.LT Architekti umístilo do svahu v šumavském pohraničí dva totožné domy sloužící rodinnému bydlení a pronájmu k rekreačním účelům. Strmé klesání pozemku využili architekti ve svůj prospěch a navrhli objektům samostatné přístupy z obou podlaží vedoucí přímo na terén. Ze stran nepřiléhajících ke svahu obklopuje domy velkorysé podloubí s rastrem z modřínových trámků, které vytváří jemný přechod mezi interiérem a exteriérem. Návrh podléhal schválení CHKO Šumava, vzhledem k tradičnímu pojetí staveb však nenastal žádný problém.

Rodinné domy s možností pronájmů Nové Městečko, A.LT Architekti © A.LT Architekti
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Peter Lacko, Filip Tittelbach, Tereza Schneiderová, Markéta Burešová
Ateliér A.LT Architekti
Zodpovědný projektant
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Nové Městečko
Datum realizace 2012

Objekty slouží k bydlení i k pronájmu na rekreační účely. 2X2 apartmány jsou navržené tak, aby umožnily různé kombinace režimů pro cca 4x6 až 8 osob.

Návrh podléhal schválení CHKO Šumava a zcela vyhověl jejich požadavkům. Respektuje objemové a tvarové uspořádání původní šumavské zástavby. Budova má obdélníkový půdorys v poměru stran 1:2, sedlovou střechu s přesahem a požadovaným sklonem. Domy jsou situovány delší osou rovnoběžně s vrstevnicemi, částečně zapuštěné do terénu. Požadované osazení se zapuštěním domu až ke hraně střechy umožnilo přístup do obou podlaží novostavby z úrovně terénu. Velkorysé podkroví – jeho pozici nad terénem s přímou vazbou na jihozápadní stranu, krásné výhledy a možnost dobrého prosvětlení – jsme využili k umístění obytného prostoru. Pokoje jsou umístěny v dolní části objektu.

Domy jsou dělené na dvě samostatné bytové jednotky. Obě jednotky jsou dispozičně totožné – zrcadlově převrácené dle střední osy. Jsou odděleny společným závětřím (2NP) a technickým zázemím (1NP). Hlavní vstup do bytů je přístupný přes společné nevytápěné závětří ve střední části domu, z kterého se schodištěm lze dostat přímo na úroveň 1NP (Technické zázemí. Do obytného prostoru s kuchyňskou linkou se vchází přes zádveří, s přístupem do šatny a WC. Obytný prostor je rozšířen o balkon ve štítě domu a terasu na terénu přístupnou vikýřem na jihozápadní podélné straně domu.

Prostory jsou osvětleny velkými štítovými okenními otvory doplněnými střešními okny. V přízemí bytové jednotky, přístupné po vnitřním jednoramenném schodišti, jsou situovány dvě samostatné ložnice, pracovní kout, WC koupelna a šatna. Podél celé severovýchodní strany je přesahem střechy vytvořené velkorysé podloubí.

Konstrukce objektů je převážně zděná z keramických bloků. Stropy jsou keramické, krovy dřevěné. Jako krytina byl z cenových důvodů místo původně navrženého přírodního šindele použit umělý. Obložení fasád je z modřínu. Při zapuštění do svahu objekt domu od terénu odděluje železobetonová opěrná stěna. Objekty jsou vytápěny kotlem na peletky.