Dům s dvojí tváří

Úterý, 7. Říjen 2008 - 2:00
| Napsal:
Prvotním úmyslem investorů bylo nechat si navrhnout ve městečku nedaleko Plzně půdní vestavbu jednoho ze starších domů, lemujících jeho náměstí. Z tohoto záměru však brzy sešlo. Místo toho přišel na svět zajímavý dům, vestavěný do úzké proluky mezi dvěma domy, přímo naproti kostelu.

Investory byl v tomto případě manželský pár, jehož ženská polovina pocházela z Čech a ráda se sem vracela. Za tatínkem a vzpomínkami na léta, která zde prožila. Její muž si to v Čechách také oblíbil.


SITUACI KOMPLIKOVALY ROZMĚRY PARCELY

Autor projektu ing. arch. Kryštof Štulc neměl v tomto případě snadnou práci. Parcela se zdála obtížně zastavitelná, nebo alespoň příliš útlá na to, aby zde vyrostl moderní rodinný dům, který splní očekávání investorů a zároveň splyne s místní zástavbou. Práci však bral jako hozenou rukavici, i když jak sám říká: „Velmi mi ji usnadnil fakt, že budoucí majitelé domu jsou kultivovaní lidé, kteří mají celkový rozhled a kulturu, a připadá jim přirozené mít vlastní názor, byť odlišný od běžného mínění. To se projevilo i tím, že jsme od nich dostali velice volnou ruku a velké pole na skotačení, ve kterém nás, místy i k našemu údivu, podporovali. Dobře jsme si rozumněli v tom co každý z nás chtěl, tak že pochopitelně jsem rád respektoval jejich drobné požadavky jako, že nemají rádi zelenou barvu a podobně,“ vzpomíná architekt s úsměvem.


URBANISTICKÉ ŘEŠENÍ

Architektonický styl domu, který vyroste na náměstí kteréhokoliv města, do značné míry v dobrém smyslu slova poplatný okolní zástavbě. Dům, který vám představujeme, tuto zásadu beze zbytku respektuje. Fasáda směrem do náměstí s výhledem na kostelní věž se plně podřizuje tradici měšťanských domů, které zde stojí i když má moderní tvarosloví a výraz. Drží uliční čáru, tvar střechy a její výšky podle sousedů. Střecha, která je ve skutečnosti zastřešením nejhornější terasy přístupné a viditelné ze zahradní strany domu, navazuje na odlišnou výšku říms sousedních objektů i jejich hřebeny.
Zcela jinou tvář má dům na své protilehlé straně, orientované směrem do zahrady, zadních dvorků a do polí. Veškerá uvolněnost a nahodilost je však pouze zdánlivá, vše je opět podřízeno maximální funkčnosti. Jde o úspěšně realizovanou snahu architekta zajistit co nejtěsnější kontakt příbytku člověka s přírodou.


DOKONALÝ CELEK

Dům je postavený zvláštním způsobem, který ovlivnily především již zmíněné, zdaleka ne optimální, proporce stavebního pozemku. Většina místností nemá obvyklý čtvercový, či obdélníkový, lichoběžníkový tvar. Diagonální směr dělicích stěn umožňuje maximální využití prostoru. Přidává metry čtvereční, tam kde je třeba (například obývací pokoje), a naopak ubírá v místech, kde jsou situovány prostorově méně náročné místnosti (například koupelna nebo průjezd). Samotnou dispozici tvoří kostky hmot, v nichž jsou umístěny soukromé prostory jako například ložnice. Tam, kde zůstal volný prostor, není pochopitelně vzduchoprázdno, ale místnosti, které jsou v domě „veřejné“. Jde o místa, do kterých je vidět, kde lidé sice nenacházejí tolik potřebné soukromí, ale které jim naopak slouží k setkávání, komunikaci. Hmoty tvořené kostkami a volnými částmi tvoří v domě prostorové proužky, ucelený prostor s konkrétním posláním.
Na celkovém řešení domu zaujme i dokonalé propojení interiéru s exteriérem. To je zajištěno velkými terasami, na které jsou nasměrována velká okna společných prostor. Exteriérové terasy jsou propojeny venkovním schodištěm. To společně s terasami dává interiéru pocit vzdušnosti.


DISPOZIČNÍ ŘEŠENÍ

Dispozice domu vychází ze životního stylu investorů. Pro manžele je domov místem, kde často a rádi přijímají své přátele. Hlavní vstup do domu je z náměstí, vstup z průjezdu slouží hlavně při příjezdu autem. Za vchodovými dveřmi je kromě zádveří situována šatna vybavená dostatkem úložných prostor i odkládacích ploch. Součástí vstupní části je toaleta. V rozšiřující se části přízemí se nachází kuchyň, na kterou navazuje jídelna se spodním obývacím pokojem. Po nepravidelném schodišti z tropického dřeva s betonovým zábradlím vystoupíte do dalšího patra, na kterém je situován horní, klidnější obývací pokoj, z něhož je přístup na terasu. Dveře v otevřené části schodiště vedou do zvýšené uzavřené soukromé části s příjemnou šatnou, ložnicí na straně do zahrady a prostornou koupelnou spojenou s WC na straně do náměstí. Hygienická místnost je vybavená vířivkou, dvojumyvadlem a bidetem. Úložné prostory zajišťuje koupelnový nábytek vyrobený na zakázku, stejně jako většina ostatního vybavení interiéru. Na nejvyšším podlaží je umístěna pracovna, pokoj pro hosty a k němu příslušející koupelna s WC a sprchovým koutem. Je zde rovněž umístěna technická místnost. Obyvatelé domu zde mají k dispozici dvě terasy. Na jednu je přístup z pracovny, na druhou z obývacího pokoje. Obě jsou propojeny exteriérovým schodištěm, které umožňuje přístup na terasy z kterékoliv místnosti, zároveň je možné se „na fasádě domu“ – v exteriéru - pohybovat stejným způsobem jako uvnitř – plynule.


Z ČEHO A JAK SE STAVĚLO

Atypický dům byl postaven zcela typickou českou klasikou. Základním stavebním materiálem je dutinková cihla, jejíž tepelně izolační schopnosti umocňuje izolace a izolační omítka. Stropy jsou betonové. Šikmou střechu pokrývá titanzinkový plech, rovné střechy asfaltové pásy a tropické dřevo. Rámy oken jsou dřevěné, výplně z izolačního skla. Co se týče podlahových krytin, v obytných místnostech vyhrály dubové parkety, v kuchyni a koupelnách keramická dlažba, v komunikačních prostorech marmoleum. V ložnicích byly do role podlahové krytiny obsazeny koberce. Schodiště je vyrobeno z tropického dřeva. O tepelnou pohodu v domě a jeho zásobení teplou vodou se stará kondenzační plynový kotel.
Na dodavatele proběhlo výběrové řízení a stejně tak na jednotlivé subdodavatele. „Stavební firma sice stavěla dlouho, ale zase velice pečlivě. Koneckonců, šlo dost složitý dům,“ vzpomíná na průběh stavby autor projektu.


KDYŽ INVESTOR NAJDE DOMOV

„Investoři se nechali slyšet, že jsme v Čechách vlastně postavili typologií holandský dům. Mají pravdu, to jsme zjistili až později. Od prvopočátku bylo jasné, že nechceme stavět nicneříkající „českou klasiku“. Jsem rád, že jsem dům mohl dotáhnout a cítím radost, když vidím, jak si investoři do domu postupně přinášejí svoje věci, protože vím, že se zde zabydlují, že se zde cítí doma,“ říká spokojeně Kryštof Štulc.



přízemí | 1. patro

 

Technické údaje

Stavba: Rodinný dům na náměstí v Nýřanech
Autoři projektu: ing. arch. Kryštof Štulc, ing. arch. Jan Klempíř
Zastavěná plocha: 3 m2
Podlahová plocha: 150 m2
Terasy: 56,7 m2
Střešní krytiny: titanzinkový plech, asfaltové pásy, tropické dřevo
Okna: dřevěná s izolačními dvojskly
Podlahové krytiny: dubové parkety, keramická dlažba, marmoleum, koberce.
Způsob vytápění: ústřední plynové

Ing. arch. Kryštof Štulc

autor projektu

"Architektura není jen jakási kompilace funkčních, prostorových a estetických kritérií, ale mnohem spíše je to prostředek vyjádření mého vlastního pohledu a názoru na svět okolo. Z architektury musí mít radost nejen architekt, ale hlavně její uživatelé."

 

 

 

Psáno pro časopis Domov 9 | 2008

Klasický nadčasový dům | Šamotky a dřevo | Dětský pokoj pro každý věk | „Houpání“ - pokoj pro mrňata | Dětský ostrov pro 2 kluky | Pro náctiletou slečnu | Kouzla s nábytkem pro miminko | Trendy v dětských královstvích | Jak velkou potřebujete šatnu? | Skříň vestavěná, nebo sólo? | Ukládejte, kam se dá! | Byt pro 1 muže a 8 žen | S pomocníky na plody podzimu | Dům s dvojí tváří | Nedejte zlodějům čas | Rodinná pohoda uprostřed přírody | Jaké zvolit okapy | Barevná nádhera za vysokou zdí | Námořnické „osmičky“ | Venkovské sídlo v kostele | Mladá výtvarnice v hábitu secese

Klíčová slova: