Dům ve svahu s přezdívkou „Pes“

Pátek, 9. Únor 2007 - 8:13
| Napsal:
K domu s obytným podkrovím v moravské obci Racková patří přímá a nenáročná řešení. Přestože vycházejí z rozpočtu, který by se dal nazvat téměř základním, majitelé v něm žijí spokojeni.
Manželé Libor a Magda vlastně původně stavět ani nechtěli, ale protože očekávali narození dcery, pro stavbu se nakonec rozhodli. „Architekta nám doporučil známý, soudní znalec nemovitostí. Spolupráci se stavební firmou a veškeré administrativní záležitosti jsme přenechali studiu Newwork,“ vysvětlují investoři. „Požadovali jsme prostorný dům, který by byl prostupný do zahrady a chtěli jsme, aby fungoval přímý kontakt interiéru s okolím. K výsledné podobě jsme se dopracovávali postupně metodou sdělení naší představy a následného vypracování několika návrhů, z nichž jsme si vybrali ten nejpřijatelnější, který se dále rozpracoval. To celé trvalo asi půl roku.“

Svažitý pozemek Jelikož je obec Racková zasazená do dynamického krajinného reliéfu zalesněného údolí a pozemek leží na vrcholu jejího západního svahu, vycházel koncept objektu ze sklonu terénu a z celkové situace na pozemku. Vzhledem k tomu, že dům byl projektován v roce 2000 a v letech 2001 a 2002 se stavěl, jednalo se o jeden z prvních objektů v této nově zastavované části obce. Na její plochu 5,6 ha jí územní plán stanovil postavit čtyřicet rodinných domů. Nová zástavba byla určena jako solitérní, jednopodlažní s obytným podkrovím, vesnického typu a s hřebenem rovnoběžným s uliční čarou.

Složitá jednání„Jednání s obcí byla poměrně komplikovaná, protože ÚPD se nám jevila přeregulovaná,“ říká autor domu M.A. Sládeček ze studia Newwork. „Závazná část regulativů obsahovala například tvar střechy nebo orientaci a soupis zapovězených materiálů střešní krytiny. S investorem, který nám vyšel maximálně vstříc, jsme se tedy dohodli, že se pokusíme vyprojektovat moderní dům, který si podrží měřítko venkovského bydlení. Požadavkem klienta byl obytný prostor s kuchyní, čtyři ložnice a pracovna. Se zahušťující okolní zástavbou se zpětně usmívám našim peripetiím s obcí a její obavě o narušení rázu vesnice,“ dodává architekt.

Kruhová okna? V původním projektu podporovaly celý koncept výrazné kruhové otvory v bočních fasádách domu, které se ovšem musely z finančních důvodů nahradit tradičními hranatými okny. Architkta Sládečka tyto původně zamýšlené nekompromisní otvory nemrzí, protože podle jeho názoru k domu se základním rozpočtem nepatří technologická exhibice, kterou kruhové okno zatím stále naneštěstí je. Jisté omezení, tedy fakt, že jsou vnitřní prostory spíše úsporné, se autoři snažili vyrovnat spíše otevřeným plynulým prostorovým uspořádáním interiéru.

Severní a jižní traktPřezdívku „Pes“ přisoudil domu svažitý pozemek a následně tvar bočních fasád domu, které se s problémem svahu vyrovnávají. Hřeben střechy, stejně jako příjezdová cesta, je orientován směrem východ-západ a dům tak rozděluje na severní a jižní trakt, který je vůči sobě výškově posunutý o půl podlaží. Výškový posun probíhá lineárně v úrovni hřebene střechy a dělí ji tak fakticky na dva pulty. Celkový tvar domu je pak kompaktní, jakoby vysoustružený. Z jednoduché hmoty vystupuje pouze zastřešení schodiště a svým objemem propojuje oba trakty. Na rozdílný charakter jednotlivých fasád reaguje materiálové řešení – severní a jižní strana je obložena dřevěnou palubkou, východ a západ je omítaný.

Jednoduchý interiérInteriér domu byl částečně navrhován již během výstavby, jednalo se zejména o podlahy, vestavěné skříně, kuchyni, koupelny i detaily zábradlí. Po kolaudaci byl zabydlen provizorně některým nábytkem z předchozího domova, který se postupně obměňoval za nový a vlastně neustále se dořešuje zbytek. „Dětský pokoj jsme po nastěhování zařídili pro tehdy tříletou dceru staršími skříňkami, které manžel polepil barevnými tapetami. Nyní se naše finanční situace zlepšila natolik, že si můžeme pořídit nový nábytek do ložnice, zařídit dětský pokoj nábytkem pro školáka a obytný prostor doplnit o pár skříněk, a to opět ve spolupráci se studiem Newwork“ říká paní Magda. Stále však platí, že manželé před množstvím nábytku preferují volný prostor. Hodně jim v tom vypomáhají zabudované skříně v zádveří a v horní chodbě.

Barvy a žádný textilBarvy stěn doporučil klientům při jedné ze svých návštěv architekt Sládeček. „Zprvu jsme byli zaskočeni - v pokojích dvě stěny bílé, dvě sytě oranžové, oranžová chodba, centrální schodiště a centrální nosná zeď zase tmavě červené...,“ vzpomínají majitelé. Daleko víc byl prý překvapen ale malíř, když viděl ty vybrané odstíny. „Dnes jsme spokojeni, neboť barvy a práce byly kvalitní a jejich návrh také,“ dodávají svorně. Jelikož jsou obyvatelé domu alergici, trvali striktně na vybavení domu podle zásad bydlení alergiků. Podlahy jsou tedy kombinací dlažby a dřevěných lamelových podlah, koberec je jen v dětském pokoji a to jen proto, že si dcera často hraje na zemi. V celém domě nejsou ani záclony, ostatně tvar oken by to nedovoloval.

Světlo a prostorMagdě s Liborem velmi vyhovuje fakt, že v obývacím pokoji zasahují okna přes celou šířku stěny, takže místnost je velmi světlá. Stejný účinek má vrchní osvětlení chodby a kuchyně ze střešních světlíků. Velmi příjemné jsou pro obyvatele i vysoké svažité stropy. Nebyla by to ovšem reálná stavba, kdyby všechno bylo bez úroblémů. „Ne úplně šťastným se ukázalo řešení stropu z palubek, za což může špatné provedení ze strany stavební firmy a dále bychom změnili technologii ochrany dřevěného obložení domu, neboť byla použitá silnovrstvá lazura, která na severní straně vydržela jen dva roky a dnes je zcela zničená, takže se bude muset udělat nové obložení. Jinak tu ale bydlíme moc rádi.“


M.A. Svatopluk Sládeček
a studio Newwork
autoři domu „Pes“


„S odstupem času hodnotíme dům jako vydařený. Důležité je, že investor je spokojený a stavba, zdá se, funguje. Museli jsme se podřídit mnoha regulativům a postupně se našim peripetiím s obcí a jejích obav o narušení rázu vesnice stále více usmíváme. Styl další nové zástavby v Rackové totiž odpovídá dnešní kultuře „podnikatelského baroka“.



  • Přístup na pozemek je ze severu, ke vstupu v 1. nadpodlaží je přisazen skladovací prostor s kotlem a pracovna. Jižní část domu je výškově osazena na mezipodestě a je orientována do zahrady. Tvoří ji hlavní obytný prostor s kuchyňským koutem a jeden pokoj s hygienickým zázemím. Ve 2. nadpodlaží jsou čtyři ložnice.

    Technické údaje:Autor projektu: M.A. Svatopluk Sládeček
    Realizace: Japoslav Zlín
    Stavební materiál: probetonové tvárnice PORFIX
    Užitková plocha: 61,63m2
    Obytná plocha: 95,60 2
    Střecha: stříbrně eloxované hliníkové pásy
    Okna: dřevěná Euroookna s dvojskly
    Způsob vytápění: plynový kotel
    Podlahy: dlažby a dřevěné lamelové
    Náklady na stavbu ke kolaudaci: 2,7 mil. Kč

    Foto: Studio Toast
    Psáno pro časopis Domov.
    Chvála loftového bydlení | Koloběh času | Světlo v interiéru | Světlo na práci i na relax | Do vzduchu nebo na zeď | Povlečení 3x jinak | Odvážný design i návrat k minulosti | Trendem současnosti jsou kombinace | Povlečte si podle ročních období | Kam s peřinami? | Máte těsno v ložnici? | Na domácí konferenci | Vyberte si správně svou | Byt s houpací sítí | Dům ve svahu s přezdívkou | Tip pro městské investory | Střechy o komíny nepřijdou | Zahrada v japonském stylu | Ve stylu dekadence | Pohádková zahrada v Českém ráji | Moderna na střeše
  • Klíčová slova: