e-MRAK: Ateliér nad řekou

Úterý, 23. Únor 2010 - 1:00
| Napsal:
Studio e-MRAK v čele s architektem Rajnišem hledá nové cesty v architektuře, svoje projekty se maximálně snaží ztotožnit s přírodou a to nejen používáním přírodních materiálů. Architekty jejich profese tak baví, že si tu a tam postaví v rámci výzkumu experimentální stavbu pro potěšení. V tu chvíli ovšem naráží na českou byrokracii, která bohužel nemá pro podobné obohacení české kultury a stavitelství pochopení…

Architektonická kancelář má plno nabídek, každou zakázku pečlivě zvažuje podle místa v souvislosti se spojením s okolím. Ateliér nad řekou se nachází v obci Kamenný Újezdec nad řekou Sázavou, mezi zástavbou se sedlovými střechami z 20. a 21. stol.

Nový přírůstek je jako zde atypický, přesto však v harmonii s okolím. Jedná se o malý baráček pro manžele Weinerovi - obytný ateliér ze dřeva, který rozšířil starý dům. Stojí na velmi malém dvorku, a přesto působí přirozeně. Na projektu pracovala celá řada lidí, Honza Mach, Martin Kloda, Václav Horecký, Vojta Hybler, David Kubík. Stavbu provedla ve vysoké kvalitě firma Film Dekor, lví podíl na tom měl přede vším mistr stavby Jan Dvořák.

Ateliér je prosklený, otevřený do okolí. V létě je stíněný textilií, v přechodných obdobích je možné sluneční energii plně pustit dovnitř, kamenná stěna v interiéru do sebe teplo akumuluje. Boční stěna a strop ateliéru je zasklený jednoduchým sklem, v noci nebo v zimním období po celý den je možné sklo doplnit pojízdnými izolačními panely. Mechanika je zajištěná jednoduchým systémem kladek.

Stavba není založená, stojí na dvou I profilech. Přirozené provětrávání zajišťuje otvor v podlaze zakrytý pochozí mřížku, kterou proudí v létě studený vzduch z prostoru mezi domem a terénem.

 

Celá stavba je vlastně podle motta arch. Rajniše nástroj na bydlení, s kterým si člověk může hrát a přizpůsobovat si ho podle své nálady a nálady přírody.

V interiéru je dřevěný tubus, v kterém je koupelna – záchod, sklápěcí umyvadlo, sprcha. Jak sám pan architekt podotýká ve videu o realizaci, už staří Egypťané věděli, že vložením širokého pylonu do prostoru vzniká magický prostor. Ten to objekt vypadá menší, než ve skutečnosti. Válec je a tvoří paralelu s prostorem v jachtách předminulého století.

K tomu dodává investor paní Winerová: ,,Dům je u řeky, tak si tu připadáme, jako kdybychom zde kotvili.‘‘

Na závěr cituji pana Rajniše: ,,Příroda a krajina kolem nás je to hlavní. Ten dům je věc, která do toho musí zapadnout a vytvořit harmonii. A tento maličký sen je zde splněný. Ten dům se nemohl ocitnout v nádhernější situaci.‘‘

Podívejte se na skvěle udělané  video: e-mrak.cz/index.php

 

Klíčová slova: