KOMA 2011: Soutěžní návrh #75

Pátek, 3. Únor 2012 - 1:00
| Napsal:
NÁVRH DOMOVA PRO SENIORY PRAHA STRAŠNICE SYSTÉMEM PROSTOROVÉ MODULACE

Podpořte své favority i v hlasování na Facebooku zde!

Program objektu tvoři denni centrum v kombinaci s domovem s pečovatelskou službou. Senioři si pronajimaji obytne jednotky. Po ruce maji 24 hodin denně ošetřovatelskou službu. Denni centrum slouži i pro veřejnost a přispiva tak k bohatši socialni interakci seniorů. Uzka parcela s potencialem zahrady v současnosti neni optimalně využita. Misto je obklopeno neupravenym prostředim sidliště. Hlavni přistup k parcele od stanice metra Skalka zabira venkovni parkoviště. Pro novy objekt využivame cely prostor parcely. Stavajici park zvedame nad pozemek. Rušime parkoviště a auta přesouvame pod novostavbu - misto něj navrhujeme novy předvstupni prostor k objektu. Mezi střešni zahradu a v suterenu zapuštěne parkoviště vkladame dvě podlaži se společenskou a obytnou funkci. Zachovavame původni průchod skrze parcelu zpřistupněnim střechy přilehle tiskarny. Při severni stěně ji zpřistupňujeme schodištěm. Terasou lze projit, ale take využit jako venkovni rozšiřeni společenskych prostor domova pro seniory.

Suteren

Za vstupnim parkem leži hlavni vstup do budovy spolu s vjezdem do garaže. Parkovaci plocha pod objektem rozšiřuje kapacitu stavajiciho parkoviště a může byt take zdrojem financi z pronajmu jednotlivych stani. Jedna se o automatizovany parkovaci system, kdy řidič ponecha auto na začatku pohybliveho pasu a vše ostatni obstara stroj. Nad suterenem se nachazi společenske centrum. Potkavaji se tu obyvatele domu s venkovnim světem – besidky děti z okolnich škol, kroužky, koncerty atp. Volny půdorys je definovan dvěma vloženymi jadry. Hned za vstupnim schodištěm je v jednom z nich umistěna recepce. Mezilehle sektory volneho prostoru maji rozdilne funkce - knihovna s mediatekou, společensky sal, seminarni mistnost atp. Lze je však využit i pro jine funkce v zavislosti na aktualni potřebě – důležita je variabilita. Jsou oddělitelne posuvnymi stěnami. Stiněni celeho patra je zajištěno zavěsy. Interier se rozšiřuje na střechu přilehle tiskarny. O patro vyše se nachazi bytove jednotky. Chodba je koncipovana jako misto pro posileni sousedskych vztahů, prostory před jednotlivymi byty funguji jako předzahradky domů. Pro houpaci křeslo, květinače i skřiňky na bačkory. Byty jsou vždy pro dva seniory. Jsou vybaveny kuchyňkou a socialnim zařizenim. Okna jsou orientovana na vychod do sousedni zahrad, vstřic rannim paprskům.

Střecha objektu je zahrada. Intimni a ticha. Uzavřena před ruchem okolniho světa. Přiroda je současti domu. Zahrada je pokojem pod širym nebem. Prostor garaži je uzpůsoben zakladacimu mechanismu, jedna se o kombinaci stěnoveho a sloupoveho železobetonove systemu. Na tuto železobetonovou konstrukci jsou osazena patra kontejnerů v modulovem systemu. Společenske patro ma celoprosklenou fasadu z izolačniho dvojskla. Bytove patro je vybaveno venkovnimi nastavitelnymi stinicimi lamelami, stěny zahrady jsou obloženy titanzinkovym plechem. Interier charakterizuje nabytek z lakovanych OSB desek, podlaha z cementove stěrky. Stěny jsou vymalovany světle šedou barvou. Střecha i stěny stavajici tiskarny jsou obloženy dřevem. Nastupni prostor před budovou ma povrch z přirodniho mlatu. V interieru předpokladame přirozene větrani. Je uvažovana vzduchotechnika, ktera by v zimnim a letnim obdobi sloužila jako klimatizace a vytapěni.

BILANCE

Zastavěná plocha: 580 m2 (střecha tiskárny 280 m2, úprava předprostoru stávajícího parkoviště 1030 m2 )
Obestavěný prostor: 8 500 m3
Počet míst pro seniory: celkem 13 pokojů, 26 lůžek
Pobytová část: 580 m2
Společenské patro: 580 m2 (jídelna se zázemím, knihovna a mediatéka, přednáškový a komunitní sál, seminární místnost)
Zahrada: 390 m2
Počet krytých parkovacích stání (zakládací systém): 60
Modul: 3,6 x 10,8 x 3,6 m

Barevný svět architektury.

Klíčová slova: