Landartový projekt v zapomenutém čínském ráji

Úterý, 15. Srpen 2017 - 0:00
| Napsal:

Sinkhole Floor Drain je landartový projekt propojený s jedinečným zeměpisným rysem. Je umístěn ve vesničce v západojižní Číně – v Yubulu Zhai. Jde o nedotčený ráj v autonomní oblasti Guizhou, která je vzdálená 20 kilometrů od středa města Xingyi.

Landartový projekt Sinkhole Floor Drain od Hu Quanchun © V studio
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Hu Quanchun
Světadíl Asie
Země Čína
Město Xingyi
Datum realizace 2016

Vesnice je postavená ve srázu, jehož relativní spád dosahuje 610 metrů. Sinkhole je ve tvaru trumpety a i dnes jsou staletí staré stavby v obci dokonale zachovalé. Některé z domů jsou dokonce postaveny přímo na přírodní břidlici, aniž by předtím musely být vykopány hluboké základy. Okolí vesnice jsou úrodné a zalesněné, úchvatný kontrast tu tvoří úrodná pole, horské prameny, kamenné chatky, starobylé stromy, vysoké bambusy a stará čajová cesta.

Tento netknutý ráj obklopený horami je harmonický a přirozený. Domy v Yubulu Zhai jsou postaveny na okrajích srázovitého povrchu, jeho vnitřní část je rozšířena a je tak poměrně přivětivá k zemědělským činnostem. Když v minulosi hrozila bouřka, srážky z okolních vysokých hor se shromažďovaly v zálivu a zemědělská půda v něm se pak stala jakýmsi "jezerem". Po čtyřech nebo pěti dnech se dešťová voda vsákne a "jezero" se vsaje zpět do zemědělské půdy. Kvůli nepřetržitému suchu v posledních letech dochází k dramatickému snížení srážek a jejich intenzita je oslabena, což vede k vymizení tohoto fenoménu. 

Účelem vytvoření "Sinkhole Floor Drain" je tedy posílit geologické vlastnosti a historickou paměť tohoto pole. Tento projekt má tvar trychtýře: průměr horní hrany je 9 metrů a hloubka je 2,4 metru, zatímco průměr spodní hrany je 1 metr a hloubka otvoru dolního okraje je taktéž 1 metr. Otvor s průměrem 30 centimetrů, který se pojí s podzemní řekou, je ponechán na boční stěně ve spodní části, aby umožnil podlahovému odtoku lepší odvodnění, když dojde k dešti.

Povrchová vrstva "nálevky" je dlážděna místní břidlicí a vytváří radiační bazén směrem ke spodní části otvoru, což v lidech vyvolává silný pocit  vtáhnutí do útrob trychtýře. Zdá se, že černá díra v dolní části je plná tajemství a nebezpečí, což pohání lidskou zvědavost přiblížit se a nakouknout dovnitř. Stavbu prováděli pouze místní zedníci.