Městská sportovní hala v Kuřimi

Středa, 2. Září 2009 - 2:00
| Napsal:
Vybraný pozemek uzavírá obytnou a rekreační část Kuřimi a sousedí s rozsáhlým průmyslovým areálem. I když se tedy nachází tento pozemek na okraji města, navazuje na stávající sportovní areál a nová sportovní hala na tomto místě bude jistě mít pozitivní vliv na rozvoj severní části Kuřimi.

Stavba by měla využít přirozenou orientaci pozemku na jihozápad a odvracet se od průmyslového areálu. Neměla by ale představovat přímou bariéru ani pro lidi, ani pro slunce.

Tvar navržené haly je inspirován okolní krajinou. Být vidět a zároveň nerušit. Zem, ekologie, zelená fasáda i střecha. Nízká energetická náročnost.
 
Hrací plocha haly je nad úrovní původního „utopeného“ terénu. Bezbariérovost je v 21. století nezbytností. Zázemí hráčů je schováno pod hrací plochu.
Hlavní a tréninková tělocvična definují základní objem. Větší rozpon umožňuje využití hlavní haly pro tři regulérní volejbalové kurty a nabízí větší pohodlí při plně obsazených tribunách. Ty běží dokola, plynule vytvářejí různou kvalitu sezení. Neformální gesto spojuje hráče a diváky a na rozdíl od běžných tribun neklade mezi nimi bariéru.
 
Atrium spojuje všechny nezávislé provozy (obchod a posilovna, tribuny, šatny hráčů a přístup na hrací plochu. Geometrie jednotlivých pásů tvořících klenbu konstrukce vychází z přímkových ploch. Nabízí tak snadné dělení na jednodušší konstrukční prvky.
 
Konstrukce je složena z výrazných horizontálních tažených pásů, které jsou vzepřeny krátkými, diagonálně orientovanými tlačenými prvky.

soutěžní projekt na Městskou sportovní halu v Kuřimi
autorský tým Echorost

Klíčová slova: