Architektura / rodinné domy

Renovace statku s respektem ke krajině i k historii

Coldrach, kdysi opuštěný statek z 18. století, leží v národním parku Cairngorms ve Skotské vysočině. Nový majitel nechal chátrající usedlost citlivě obnovit a zřídil si v ní vlastní rezidenci. Budova byla rozšířena o plechovou dostavbu, jež vychází z typologie hospodářských stavení. Záměrem ateliéru Moxon bylo evokovat půvab a jednoduchost skotských domků, tzv. „but and ben“, tak typických pro Skotskou vysočinu, a zároveň vytvořit pohodlné rodinné obydlí.

Moxon Architects , 15. 3. 2017

Součástí regenerace statku byla obnova žulového stavení tradičními řemeslnými postupy. Za stavení byla umístěna přístavba. Ta byla navržena tak, aby co nejméně narušovala ráz okolní krajiny. Dohromady s původním domem tvoří soubor ve tvaru U, ne nepodobný klasickému rozložení místních usedlostí. Budova tak získává krytý vnitřní dvůr, nabízející závětří v jinak větrném kraji.

Rozšíření je zasazeno mírně pod úroveň terénu a s okolním terénem tak navazuje přirozený vztah. Zároveň je kopií objemu již stojící starší budovy (obě mají 120 m2). S tou ji spojuje nízko zavěšené spojení, jehož střecha je celá osázená luční trávou. Nové a staré je spojeno pásem skla bez jakéhokoliv rámu; zbytek spojovacího traktu je pokryt neupravovanými latěmi z modřinu opadavého a zakončen žlábkovanými kovovými pláty ošetřenými oxidem železitým. Vlnění kovového pokrytí je použito buď vertikálně, anebo horizontálně, to podle toho, jestli se jedná o připevněné nebo o pohyblivé panely: 50% zdi přiléhající k vnitřnímu dvoru může být odklopeno. Celkovým záměrem totiž nebylo pouze odrážet strohost původní žulové architektury, ale také rozvíjet užití původních krajových materiálů. To vše při zachování jejich prostoty a skromnosti.

Přístavba je doplněna rozměrným oknem, skrze něž lze pozorovat vrcholky okolních hor. Posuvné dveře otvírají interiéry vnitřnímu dvoru.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři