Rodinný dům na konci dvou ulic | Radlík od Domesi

Pátek, 11. Červen 2010 - 10:00
| Napsal:

Místo stavby se nachází v obci Radlík, cca 24 km jižně od Prahy. Jedná se o novou lokalitu, kde je plánována a z velké části již i realizována rozsáhlá výstavba. Parcela se naštěstí nachází na okraji této lokality...

Proto je zde celkem hezký výhled směrem na východ a zároveň na sebe dům strhává přiměřenou pozornost, jelikož se nachází na konci dvou ulic ve tvaru „V“, které se potkávají právě před jeho hlavním průčelím.

Objekt je umístěn v severovýchodním rohu parcely. Do domu se vstupuje východní fasádou, která přiléhá k ulici. Jižní a západní fasádou je pak maximálně otevřen do zahrady. Dům má velice kompaktní tvar čtvercového půdorysu, jenž je zastřešen pultovou střechou. Základní koncept vznikl z inspirace pootevřenou krabičkou zápalek. Na jižní fasádě tak vzniká přetažení střechy i bočních stěn. Na této jižní fasádě pak kompozice domu „vrcholí“ maxioknem do ložnice, které je chráněno, stejně jako většina ostatních oken, předokenní horizontální žaluzií. Toto okno je umístěno pod nejvyšším cípem střechy a má záměrně nadměrné proporce (cca 3x3m). Tvoří tak jakési „oko“ domu.

Stavba má dvě nadzemní podlaží. Vstupuje se z východní strany do zádveří, odkud je vstup do technické místnosti a chodby. Z té je pak přístup do obývacího pokoje s kuchyní a jídelnou. Z prostoru obývacího pokoje je přímý vstup do zahrady a na terasu, která je částečně krytá přesahem střechy a stěn. Vzniká tak dojem alespoň minimální intimity. Ve 2. NP se nachází koupelna, pracovna, ložnice a pokoj pro hosty. Celá dispozice je logicky členěna na chladnou a teplou část, kdy se u severní fasády nachází část zázemí, jako sklad, šatna, technická místnost.

Na fasádě je převážně použit šedý obklad Cembonit, jehož modulu je podřízen spárořez. Cílem bylo optimalizovat náklady a minimalizovat stavební odpad. A tak konstruování domu probíhalo poněkud nelogicky od vnějšího obvodového pláště po vnitřní povrch. Vše pak muselo na milimetry sednout včetně umístění oken. Markýzy nad vstupem a nad výstupem na terasu jsou pak jaksi vyklopeny z obvodového pláště (odpovídají zvolenému spárořezu). Za jednou z Cembonitových desek se pak v obvodovém plášti nenápadně skrývá vstup do venkovního skladu zahradního náčiní.

Na jižní straně je použit horizontální obklad ze zkosených modřínových latí. Tato barevnost je doplněna výplněmi otvorů ve světlé lazuře.

Interiér stavby odpovídá svěžímu životnímu stylu obyvatel. Jedná se spíše o jakési studio, nebo loft než o klasický rodinný dům. A to jak uspořádáním, tak interiérovými prvky. Výrazné je lomené ocelové schodiště z průmyslového „čočkového“ plechu.
Dům je navržen tak, aby co nejvíce těžil z polohy s výhledem. Důraz byl kladen i na poskytnutí alespoň elementárního soukromí svým majitelům, kterého je v takovýchto lokalitách poskromnu.

 Název:  RD Domesi, Radlík
 Autoři:  Prodesi - Pavel Horák, Lukáš Pejsar
 Investor:  soukromá osoba
 Dodavatel:  Domesi, s. r. o.
 Užitná plocha:  117m2
 Realizace:  2008 - 2009