Kanceláře marketingové agentury KHS v Praze od studia COSMO Foto: Tereza Kabelková, Petr Moschner
Architektura / administrativní stavby

Ani nové kanceláře nemusejí stát miliony. Jak málo stačí pro příjemné pracovní prostředí

Kancelář nemusí se rovnat openspace ve skleněné novostavbě. Nepříliš nákladné, ve starém domě, bez velkých stavebních úprav – i tak mohou vypadat reprezentativní firemní prostory.

Adéla Vaculíková , 23. 1. 2024

V kancelářských prostorách v Praze na Opletalově ulici sídlí marketingová agentura původem z Moravy. Své hlavní sídlo má ve Zlíně, na pobočce v Praze trvale pracuje pouze několik lidí. Kanceláře se tak nejvíce používají k jednáním a schůzkám, za kterými sem vedoucí z Moravy jezdí a někdy v prostoru tak i přespávají.

Kolem masivního stolu v zasedací místnosti stojí židle od firmy Vitra, na kterých se dá i trošku houpat. Design stolu už navrhli architekti a architektky ze studia COSMO. „Stůl má tři nohy, každá má jiný tvar – trojúhelník, čtverec, kruh. Je to takový nenápadný vtip, když si ale ke stolu sednete, všimnete si toho,“ říká architektka Tereza Kabelková. Geometrické tvary zde nejsou zvoleny náhodně, agentura KHS je totiž má ve svém logu.

V kancelářích jsou tak zopakované ještě několikrát, i na malých úchytkách. Nejnápadnější jsou ale na svítidlech sestavených z led trubic. Takové provedení je dělá velmi subtilními a zároveň rozměrnými, takže dobře osvětlí celou místnost. „Jde taky o levné řešení,“ dodává architekta. Světla visí na tenkých lankách a přivádějí pozornost na barvu, která prosvítá oškrábanými stropy. Tereza Kabelková říká, že doufala, že pod bílou výmalbou na něco takového narazí. Podařilo se a místnosti tak snadno získaly ozvláštnění.

Foto: Masivní stůl v zasedací místnosti má nohy ve tvaru kruhu, čtverce a trojúhelníku, které má agentura KHS ve svém logu.

Kanceláře se nacházejí v posledním patře puristického domu, na podlaze jsou původní parkety, místnosti oddělují staré dveře. Největší jsou ty mezi zasedačkou a místností s kulatým stolem a svítidlem, jsou totiž dvoukřídlé a posouvací. Prostory se tak dají dobře propojit.

Původně zde měla kanceláře jiná firma, i agentura KHS je tady v nájmu, o nějakých velkých změnách se tak neuvažovalo. Vybavení je ale kvalitní, takže pokud by se agentura rozhodla stěhovat, vyplatí se ho vzít s sebou. Současně je taky flexibilní, stoly v nejzadnější místnosti se dají sklopit, v prostoru pak nic nepřekáží a dá se sem přinést postel, jinak uskladněná v kumbálu.

Foto: V nejzadnější místnosti kanceláří jsou stoly, které se dají sklopit, takže pak v prostoru nic nepřekáží. Dá se sem přinést postel jinak uskladněná v kumbálu.

Velké množství úložných prostor marketingová agentura, která pracuje hlavně digitálně, nepotřebuje, šanony nepoužívá. Jedinou skříňovou sestavu tak architekti navrhli do chodby. Dá se do ní pověsit kabát, uložit osobní věci, obsahuje ale taky malou ledničku.

Studio COSMO s agenturou KHS spolupracuje už řadu let. „S jedním ze zakladatelů se známe už z gymnázia,“ říká Tereza Kabelková. Se svým studiem pro ně navrhla už i zlínské kanceláře v bývalém továrním areálu Svit. Už tehdy byla jádrem architektonického konceptu práce s architekturou budovy ze 30. let a její flexibilní doplnění. Ve Zlíně se tehdy bohatě pracovalo s kovovými příčkami vkládanými do otevřeného prostoru průmyslové stavby. Teď v Praze to nebylo potřeba, jednotlivé místnosti byly dobře odděleny už od začátku, zásahy tak mohly být skutečně minimální.  

  • Autoři: Tereza Kabelková
  • Ateliér: Studio COSMO
  • Země: Česká republika
  • Město: Praha
  • Podlahová plocha: 70 m2
  • fotografie: Tereza Kabelková, Petr Moschner

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři