Garsonka "U Výstaviště" v Praze-Holešovicích od studia DesignPro Foto: Ondřej Krynek
Architektura / interiér

Architektura nejmenšího bytu. Do garsonky o dvaceti metrech čtverečních se vešla velká postel, vana i myčka

Dostat na malou plochu vše potřebné k pohodlnému bydlení je jako tetris. V bytě v pražských Holešovicích se to ale povedlo, navíc elegantně. Interiér nepostrádá žádné standardní vybavení, o nic se v něm nezakopává a je příjemně barevný.

EARCH.CZ , 2. 8. 2023

Srdce bytu je modré – kuchyně i šatní skříně společně vytvářejí kompaktní celek a nejvýraznější barvu interiérů přivádí do všech prostorů. Byt je to velmi malý, celkem má plochu asi 20 metrů čtverečních, hlavní obytný pokoj jich má 9, i tak se v něm ale posadíte na gauč, uvaříte v kuchyni a vyspíte se na dvoulůžkové posteli.

„Z plochy necelých 20 m² nám ještě velkou část ukrojila koupelna a samostatné WC. Zbylá plocha pro vstup, chodbu, kuchyň, jídelnu, obývací pokoj a ložnici tak činila pouhých 14 m². Což velikostně odpovídá průměrné ložnici,“ říkají Zuzana Řepíková a Ondřej Krynek ze studia DesignPro.

Byt se nachází v historickém domě v pražských Holešovicích. Má tudíž vysoké stropy, které umožnily vybudovat spací patro, proto se do garsonky pohodlně vešla i velká postel. Vstupuje se na něj po schodišti, které zároveň slouží jako úložný prostor, jsou v něm knihy, lednička i spíž. Sousední kuchyně taky není, co se vybavení týče, přehnaně úsporná a vešly se sem všechny spotřebiče včetně myčky.

Foto: Byt má plochu pouze 20 metrů čtverečních

Zuzana Řepíková a Ondřej Krynek říkají, že chtěli do garsonky vnést hravost. Výraznou modrou barvu doplnili vybavením ze dřeva a béžovými stěnami. Stejné barvy se objevily také v koupelně, do které se podařilo vměstnat i vanu. „Zvolili jsme terazzo obklad s barevnými segmenty a nechali zde odkrýt cihlovou klenbu,“ popisují.

Do malé garsonky se toho vešlo opravdu hodně, přeplněně ale nevypadá. Na funkční organizaci prostoru upozornila také porota soutěže Interiér roku 2022, kde byt zvítězil v kategorii Soukromý interiér – nízkonákladové bydlení. „Oceňujeme zejména maximální využití minimálního prostoru. Garsonka je důkazem, že je možné zorganizovat bydlení na malé ploše při použití standardních materiálů a běžných zařizovacích předmětů,“ znělo odůvodnění poroty.

Foto: Do koupelny bytu se vešla i vana

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři