Architektura /

Burdž Dubaj | nejvyšší stavba světa

Dnes bude slavnostně otevřena nejvyšší stavba světa, Burdž Dubaj. Zde jsou základní údaje:

Česká tisková kancelář , 4. 1. 2010

Foto: eArch
Název: Burdž Dubaj (burdž znamená v arabštině vež) Místo: emirát Dubaj, který je součástí federace Spojené arabské emiráty Zahájení výstavby: pozemní práce byly zahájeny v září 2004 Výška: 818 metrů (je 14krát vyšší než Petřínská rozhledna) Počet pater: 162 Realizátor: realitní firma Emaar Properties Hlavní architekt: americký architekt Adrian Smith z chicagské firmy Skidmore, Owings & Merrill. Stavitel: stavební pobočka jihokorejského konglomerátu Samsung Náklady: náklady na samotnou věž dosáhly 4,1 miliardy dolarů (asi 75 miliard korun).

Technické údaje:

- Základy stavby se nacházejí v hloubce 50 metrů, kam je ukotvilo 192 pilířů. - Na výstavbu věže se spotřebovalo 330.000 metrů kubických betonu a 39.000 tun oceli. - Vnější plášť se skládá z reflexního skla, hliníku, a ocelových panelů a trubkovitých žeber. - Na stavbě se podílelo v období jejího vrcholu 12.000 lidí. Celkem bylo na ní odpracováno 22 milionů "člověkohodin". - Podlahová plocha činí 334.000 metrů čtverečních. - V mrakodrapu se nachází 57 výtahů a osm eskalátorů. Na stavbě se podílely i české výtahy pardubické firmy Pega Hoist.

Ostatní:

- Mrakodrap, který je vůbec nejvyšší stavbou, kterou člověk kdy stvořil, je ústředním prvkem nově budovaného dubajského centra. Tamní projekt přijde na 20 miliard dolarů (351 miliard korun) a jeho součástí je i největší nákupní středisko a také například 30.000 bytů. - Mrakodrap se stane mimo jiné sídlem šestihvězdičkového Armani Hotelu předního italského módního návrháře Giorgia Armaniho. V budově budou rovněž soukromé byty a kanceláře. Poslední byty se nacházejí na 108. patře. - Ve větru se může budova otáčet až o 120 stupňů, což jí lépe umožní odolávat nepřízni počasí. - Při designu se architekti nechali inspirovat květinou Hymenocallis, jejíž členitý květ připomíná orchidej. Půdorys budovy připomíná rozvinutou korunku tohoto voňavého květu, který se pěstuje hojně nejen v Dubaji, ale také v Indii.

zdroj: www.burjdubai.com, www.burjofdubai.com David Preisler

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři