Architektura /

Byt s malostranským šarmem

Pavlačový dům, v němž se nachází mezonetový byt, který jsme navštívili, patří k dříve narozeným obytným objektům Prahy. Ví, jak se zde žilo nejen za první republiky, ale pamatuje si i tep města za časů Rakouska-Uherska.

Alena Vondráková , 5. 3. 2008

Současný majitel si zakoupil byt o rozloze přibližně 150 m2 asi před třemi roky. Byt byl v poměrně dobrém stavu, neboť před několika lety prodělal generální rekonstrukci. Něco mu však přece jen scházelo. Přestože měl rozumnou dispozici, nacházel se pod střechou krásného domu v půvabné části staré Prahy, nedokázal nabídnout víc než standardní bydlení. Chybou nejspíše bylo, že při projektování chyběly finanční prostředky a – asi i fantazie. Nový majitel – nové představy

Za účelem vypracování projektu nové rekonstrukce a vybavení celého bytu oslovil jeho majitel společnost Design by Donlić. Nestalo se tak čirou náhodou. Šlo o investora, který měl značný přehled o firmách, které se zabývají jak výstavbou, tak rekonstrukcí domů a bytů, stejně jako jejich vybavováním. Některé z realizací zmíněné společnosti mu prostě učarovaly, a tak neměl problémy s hledáním firmy, která mu zakoupený byt promění v bydlení od-povídající jeho představám. Ty nebyly zrovna nenáročné, přestože nežádal razantní stavební úpravy. Přál si proměnit zakoupený byt v maximálně moderní bydlení, ale obytné prostory neměly křečovitě maskovat svůj věk. Naopak – atmosféra staré Prahy měla ve starých zdech do určité míry přetrvat. Naštěstí nešlo o nic nesplnitelného, neboť i autorka projektu ing. arch. Ivana Dombková měla na věc stejný názor. Proč bytu v historickém domě násilně vtiskovat hi-tec styl? Zdi sice nepadaly, ale...

Vzhledem k tomu, že investor byl s dispozičním řešením bytu spokojen, nepřistoupilo se k žádným razantnějším stavebním úpravám. Nic se nebouralo, s výjimkou sádrokartonové příčky, za kterou se ve druhém patře nacházela koupelna. Příčku nahradila celoskleněná stěna, která přispívá k zásobení chodby denním světlem z koupelny. Komunikační prostor tak získal zcela novou dimenzi. V podkroví se v souvislosti s instalací bodového osvětlení snižovaly stropy. Do kategorie menších stavebních úprav lze zařadit i vybudování opěrného panelu pro skleněné zábradlí schodiště. Aby byt získal dnešní podobu, bylo třeba provést celou řadu dalších úprav. V celém interiéru byly vyměněny podlahové krytiny. V obytných místnostech je tvoří parkety z exotického dřeva, v kuchyni, hygienických a komunikačních místnostech přírodní linoleum. V celém bytě se vyměnila stará topná tělesa za nová z nerezové oceli. Do stejného materiálu bylo oblečeno dřevěné schodiště. Okna byla repasována.  

Původní sádrokartonovou příčku mezi koupelnou a chodbou v podkroví nahradila celoskleněná stěna.

Soukromí si lze v koupelně zajistit zatažením okna závěsem. Sprchový kout odděluje od chodby panel z mléčného skla.

Respekt k historické stavbě pak dokazuje celá řada detailů. Jsou to například robustní dřevěné podlahové lišty, vyrobené ve stejném stylu jako zárubně dveří. K zajímavé atmosféře interiéru přispívá i barva stěn. Ta je v obytných místnostech vínově červená, v komunikačních místnostech mořsky zelená a v koupelnách šedomodrá. Barvy společně se sníženými stropy rovněž opticky zmenšují těžko využitelné šikminy v podkroví.

Nechte se pozvat dál Z pavlače se vstupuje do haly. Naproti vstupním dveřím se nachází schodiště, pod kterým je funkční úložný prostor. Na pravé straně je situován obývací pokoj, propojený s kuchyní. Na protější straně je umístěna denní koupelna s toaletou. Dalšími dveřmi se vstupuje do pracovny, která však dokáže dobře sehrát i roli pokoje pro hosty. V patře se nachází velká koupelna a dvě ložnice. Vestavěné skříně na chodbě zajišťují dostatečnou kapacitu úložného prostoru.

Čím se zařizovalo Na zajímavé atmosféře bytu se velkou měrou podílí i jeho vybavení. Veškerý nábytek kromě jídelního stolu se židlemi pochází z dílny společnosti Design by Donlić. Pro byt je typická harmonie barev, tvarů a materiálů, kterými jsou především dřevo, sklo a kov. Celočalouněné pohovky si rozumějí se stolkem ze skla a kovu a stejně tak s nerezovou kuchyňskou sestavou. Pomocí promyšlených úprav, vybavení a materiálů přišel na svět interiér, který disponuje půvabem, šarmem a poezií malostranských bytů, a to i přesto, že se nachází na protějším břehu řeky. Byt, který zároveň reprezentuje maximálně moderní bydlení.

foto: Jiří Vaněk, Jana Labuťová

Ivana Dombková Rostislav Černík autorka projektu spolumajitel společnosti

"I v tomto rekonstruovaném pražském bytě jsme se snažili realizovat naše představy o moderním bydlení a stylu. Při tom jsme využili tvarosloví čistých forem, barevnosti a linií. Veškeré vybavení je vyrobeno z kvalitních materiálů s důrazem na pečlivě komponované detaily, které dokážou vytvořit jedinečnou atmosféru prostoru."

Psáno pro časopis DOMOV

Foto: eArch
Svůj k svému | Spotřebiče z roku 2020 | Byt s malostranským šarmem | Na manželském loži | V posteli spolu | Lůžko z kovu | Spánek ve dřevě | Přírodní výplety | Promyšlená ložnice | Tipy pro dva | ROZPUSŤTE STRES VE VODĚ | Jak relaxovat 365 dní v roce | Bazénky spa | Výrazná paleta | Stolování s noblesou | Starejte se o své šaty – staráte se o sebe! | Dům u Hraběnčina dvora | Když se „přikládá“ elektřina | Chrání nejen před nepohodou | Když Modula povyroste | Drahokam uprostřed Barcelony | Pall mall na sezení

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři