Architektura / bytové domy

Bytová věž z betonových modulů od studia OMA odkazuje k brutalistní architektuře Stockholmu

Nizozemské studio OMA dokončilo první ze dvou staveb v rezidenčním komplexu Norra Tornen na severu Stockholmu, která se stala nejvyšší budovou města. Bytový dům se skládá z kubických prefabrikovaných modulů z betonu a má předznamenávat novou epochu prefabrikovaného bydlení ve městech. Podle autora projektu, architekta Reiniera de Graafa, návrh budovy navazuje na bohatou historii švédské brutalistní architektury.

EARCH.CZ , 23. 11. 2018

Nově otevřená rezidenční budova Innovationen Tower je se svými 125 metry nejvyšší stavbou švédské metropole. Ateliér OMA Architects vedený jedním ze světově nejproslulejších architektů Remem Koolhaasem letos realizoval první ze dvou objektů developerského projektu Norra Tornen. Otevření druhé budovy s názvem The Helix je naplánováno na konec roku 2019.

Norra Tornen se nachází v centru Stockholmu, kde majoritní část zástavby vznikala v meziválečném období. Představuje nový způsob bydlení reagující na zahušťování městské populace a současně klade důraz na propojení s rozlehlými venkovními prostory. „Realizace projektu Norra Tornen pro nás znamená dosažení důležitého milníku. Dlouhodobě usilujeme o vytvoření moderní typologie bydlení pro příští generace, která by nabídla co nejrozsáhlejší škálu řešení z prefabrikovaných prvků. Díky tomu se z formálního bydlení stává osobitý domov,“ vysvětluje de Graaf.

norraFoto: eArch

Vzhledem k upořádání prefabrikovaných betonových modulů lze objekt přirovnat k ikonické stavbě Moše Safdieho Habitat 67. Použitý typ modulární konstrukce umožnil s výstavbou pokračovat i při teplotě nižší než 5 stupňů celsia. Kromě toho se díky modulárnímu systému snížily náklady na minimum, proto bylo možné využít ušetřené prostředky na rozvržení velkoryse otevřených bytů. V zemi, kde je v zimních měsících denní světlo dostupné jen po dobu několika málo hodin nabývá zvolené řešení na významu.

norraFoto: eArch
 

Rezidenční budova poskytuje 182 bytových jednotek – od garsonek o rozloze 44 metrů čtverečních po luxusní penthousy s plochou 271 metrů čtverečních. Největší část potom zastupují dvou až třípokojové byty s rozlohou mezi 80 a 120 metry čtverečními. V budově je k dispozici také kinosál, společenská místnost pro konání nejrůznějších akcí, apartmány pro hosty, posilovna, sauna, relaxační zóna a kancelářské prostory. Ceny se pohybují od 535 tisíc euro za malý byt do více než 4 milionů euro za penthouse.

Investorem projektu je developer Oscar Properties, který aktuálně ve Stockholmu otevřel také rezidenční komplex 79&PARK složený rovněž z prefabrikovaných modulů ve tvaru umělého kopce, za kterým stojí dánská kancelář BIG.

norraFoto: eArch

  • Autoři: Reinier de Graaf
  • Ateliér: OMA
  • Země: Švédsko
  • Město: Stockholm
  • Ulice, číslo: Torsplan 8
  • PSČ: 113 64
  • Realizace: 2018
  • Užitná plocha: 42 299.00m2

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři