Nová chalupa se podobá té původní - až na detaily. Foto: KUBICEK.STUDIO
Architektura / rekreační objekty

Chaloupka v horách. Nová, ale postavená postaru

Horskou chalupu postavili noví majitelé znovu na půdorysu původní. Poučili se od předků a postupovali skoro stejně jako oni. Světnici nasměrovali k východu a na střechu dali šindel.

EARCH.CZ , 8. 3. 2024

„Hlavním záměrem bylo najít příjemné místo, kde si člověk odpočine, zpomalí od rušných všedních dnů, užije si krásný čas s rodinou, přáteli i krásy okolní krajiny. Podobně přívětivé prostředí chaloupky, jak to známe z dětství,“ takhle popisují majitelé svoji základní touhu.

Foto: Poloha v krajině, půdorys i velikost oken zůstaly zachovány.

A tak hledali tu správnou chaloupku – až našli. Chalupa v Kořenově na pomezí Jizerských hor a Krkonoš byla však ve špatném stavu, a tak se rozhodli na jejím místě postavit novou. Zároveň měla tu původní co nejvíc připomínat a neměnit, pokud možno, ducha místa. „Chaloupka kopíruje téměř totožně svoji historicky původní podobu,“ popisuje architektka Denisa Strmisková. Ona a kolegové z jejího studia měli nesnadný úkol. Napodobit historii, ale nesklouznout do pseudohistorické napodobeniny a kýče. Na projektu pracovala také rodinná projekční firma Projectica. Dohromady vytvořili chalupu, která je nová i stará. Nazvali ji podle příběhu původní majitelky Dvě sestry.

Vyšli z původní dispozice. Žije se v přízemí, spí se v podkroví – i když ne na seně, ale v pohodlných ložnicích. Srdcem domu je velká obytná „světnice“ s kuchyní a okny na východ – tudy dovnitř proudí ranní slunce.

Foto: Francouzské okno na zahradu - jedna z mála inovací. Interiér si rovněž pohrává se starými motivy.

Zároveň se architekti nebáli inovací. Vyřešili například obvyklý problém starých chalup, nesnadný přístup na zahradu, a přidali francouzské okno. V přízemí je kromě té hlavní ještě jedna kuchyně, dům má také dvě koupelny a je připravený na pobyt domácích, i na pronajímání nemovitosti hostům.

Zvenčí je ale chalupa téměř identická s původní, architektka se snažila zachovat vzhled fasády. „Všechny dřevěné prvky jsou vyrobeny ručně na míru, střechu pokrývá šindelová krytina z jesenického šindele, a funkční okna s dvojsklem kopírují tradiční tvarování,“ vysvětluje Denisa Strmisková.

I při výběru nábytku balancovali mezi minulostí a současností. „Kombinovali jsme záměrně několik druhů a odstínů dřev, kovy a světlé tóny, v detailu se potom prostory promítá teplá oranžová barva. Mobiliář je navržený v jednoduchém tvarování a v kvalitních materiálech kovu či masivního dřeva. Řada nábytku je vyrobena na míru truhlářskými dílnami, nebo jde o repasi starých kusů,“ vysvětluje architektka.

Doplnili ale i vysloveně současný design: židle od dánské značky Frama, či svítidla švédského výrobce Wästberg. Interiér zdobí ilustrace výtvarníků Tomski&Polanski tematicky zpracovávající právě prostředí Jizerských hor.

„Najít přívětivou atmosféru pro rodinná setkávání, vytvořit pocit útulnosti, tepla a klidu, bylo to nejdůležitější,“ říkají majitelé. To se povedlo, aniž by se rezignovalo na racionální uspořádání a dobrý vkus.

  • Autoři: Václav Petrů, Denisa Kubíčková Strmisková
  • Ateliér: Projectica s.r.o., Denisa Strmisková Studio
  • Spolupráce: Jan Jaroš, Kristýna Hodanová
  • Země: Česká republika
  • Město: Kořenov
  • Adresa:: Příchovice 154, Kořenov
  • Projekt: 2023
  • Realizace: 2023
  • Zastavěná plocha: 100 m²
  • Užitná plocha: 150 m²
  • Investor: Chaloupka Dvě sestry – Mila Matijevic, Václav Petrů
  • Fotograf: KUBICEK.STUDIO

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři