Architektura / bytové domy

Cihlové mikropříbytky v rozkvetlé zahradě

V některých městech se zkrátka urodilo. V rámci seriálu věnovaného finalistům ceny Miese van der Rohe se již podruhé vydáme do Londýna. Zatímco v předešlém případě se jednalo o intervenci do nekvalitních prostor sídelní kaše a projekt sociálních bytů v jednom, příbytky na Holmes Road jdou ještě o krok dál. Cihlové domky, rozprostírající se kolem centrálního dvora se zahradou, mají poskytovat bydlení lidem bez střechy nad hlavou.

Peter Barber , 13. 3. 2017

Obyvatelé ubytoven pro bezdomovce jsou v každé společnosti těmi nejzranitelnějšími. Značná část z obyvatel domků na Holmes Road si prošla závislostí na alkoholu nebo na drogách, je mezi nimi nemalý výskyt mentálně postižených a většina je pochopitelně bez práce. Mnoho z nich vyžaduje zdravotní péči, pomoc při hledání s trvalým bydlením a s osvojováním základních životních dovedností. Kde je to možné, poskytují se kurzy, díky kterým by si bezdomovci zajistili práci. Všichni obyvatelé však potřebují bezpečné, pohodlné, teplé a suché místo, které by mohli nazývat domovem.

Areál poskytuje ubytování pro 59 lidí. Vedle toho v něm lze nalézt poradenské, vzdělávací a rekvalifikační služby včetně prostorů pro podnik nabízející sociální práce. Většina ubytování je zřízena v malých domcích-kartouzách, tvořících jakousi řadovku, stojící čelem k zahradě. Mikrodomky mají podobu vyvýšených cihlových klenutých „sklepů“. V jejich zadní části je koupelna, nad kterou je mezanin s postelí. Místnosti osvětlují částečně prosklené dveře, kruhové okno a světlík ve střeše. Domky byly postaveny z rustikálně laděných cihel a mají vlnitou atiku, která jim dodává uvolněný, domácký vzhled. Všechny „kartouzy“ jsou orientovány do zahrady.

Tvůrci projektu doufají, že část rezidentů bude spolu s najatým zahradníkem pracovat na hustě osázené a do budoucna dozajista krásné zahradě. Na té by měla být alespoň jedna nebo dvě jabloně, záhon s bramborami, zeleninou a kořením, keře s lesním ovocem, bouda na nářadí a nějaké slunné místečko k posezení. Mohl by zde být i menší přístřešek pro soukromé hovory (jeden na jednoho) a poradenství.

Zahrada by měla ubytovně dodávat útulnou, domáckou atmosféru. Rezidentům dá šanci osvojit si zahradnické řemeslo a měla by je pobídnout i k tomu, aby o své stravě trochu přemýšleli. Je také příležitostí k nějakému koníčku a možností, jak vybít energii. V ubytovaných by měla vypěstovat smysl sounáležitosti, sebeúcty, ale i posílit jejich sebevědomí.

  • Autoři: Peter Barber
  • Ateliér: Peter Barber Architects
  • Země: Velká Británie
  • Město: Londýn
  • Realizace: 2016
  • Užitná plocha: 1 550.00m2
  • Plocha pozemku: 1 588.00m2
  • Poznámka: foto © Peter Barber Architects
  • autor: Peter Barber *
  • publikováno: * 13. 3. 2017
  • zdroj: * Mies van der Rohe Award
Generální partner
Hlavní partneři