Architektura / interiér

Co si počít s nadměrnou vlhkostí v domácnosti?

Proti nadměrné vlhkosti ničící interiér pomůže praktický mobilní odvlhčovač vzduchu Foto: Gavri s.r.o.

Trápí vás zvýšená vlhkost v bytě? Orosená okna, zatuchlý vzduch, voda ve sklepě nebo mokré skvrny na stěnách vám nejsou cizí? Měli byste vzít v potaz, že takové prostředí ohrožuje nejen životnost vaší stavby, ale především nepříznivě působí na vaše zdraví. Řešením může být moderní vysoušeč vzduchu, který bude předcházet zmíněným problémům a ochrání tak vaši domácnost i vaše zdraví.

Gavri s.r.o. , 3. 1. 2022 / Advertorial

Nebezpečí zvýšené vlhkosti v domácnosti

Optimální vlhkost se pohybuje mezi 50 až 60 %. Vlhkost se však významně zvyšuje při každé koupeli, sprchování, sušení prádla, vaření, smažení nebo třeba při mytí nádobí, kdy může přesáhnout až 80 %. Aby se vlhkost udržela v optimálním rozmezí, je zapotřebí zajistit pravidelné odvětrávání jednotlivých prostorů. V místnostech s přirozeně zvýšenou vlhkostí (například koupelny a kuchyně) je potom vhodné využití moderní technologie. Vysoušeč vlhkosti se v takovém případě postará o vysušení vzduchu a bude tak udržovat optimální hladinu vlhkosti ve vaší domácnosti.

Prostředí škodlivé pro zdraví

Proč je vlhkost ale takový problém? Nadměrná vlhkost především vytváří ideální podmínky pro život nejrůznějších mikroorganismů. Jedná se zejména o výskyt roztočů a plísní, které uvolňují do ovzduší nebezpečné toxiny podílející se na řadě zdravotních obtíží. Pro osoby trpící respiračními obtížemi (například astma či alergie) může takové prostředí jen zhoršovat zdravotní stav.

Poškození konstrukce a vybavení

Vlhkost ale ohrožuje jen vaše zdraví, ale také snižuje hodnotu stavby. Je zapotřebí prostory pravidelně větrat nebo využívat odvlhčovač vzduchu, jinak hrozí, že se vlhkost usadí na veškerých nasákavých materiálech. Nejčastěji tak vlhkost způsobuje destrukci dřeva, ale poškozeny mohou být i zdi, které se začnou drolit a praskat. Ohroženy jsou taktéž izolační materiály, které vlivem vlhkosti ztrácejí svoje vlastnosti.

Foto: Nadměrná vlhkost neškodí jen lidskému zdraví, ale také izolaci a tím celkové hodnotě stavby

Když není prostoru nazbyt

Máte menší koupelnu bez okna, kam se vám sotva vleze umyvadlo, záchod, nějaká ta polička a sprchový kout 90 × 90 cm? Bez ohledu na velikost místnosti se vlhkost vyskytuje zkrátka všude. Koupelny jsou však nadměrnou vlhkostí zatíženy nejvíce. Teplo, vlhko, špína či prach – to vše napomáhá tvorbě plísní. Jak ale takový prostor ochránit, když není možnost odvětrávání? Optimálním řešením je mobilní odvlhčovač vzduchu, který lze snadno díky svým kompaktním rozměrům přenášet. Takový odvlhčovač můžete navíc použít k sušení prádla, nebo jej přemístit tam, kde jej zrovna využijete – například do kuchyně, kde bude rovněž skvělým a nedocenitelným pomocníkem.

Prevence je důležitá. Udržujte optimální vlhkost vzduchu a ochraňte tak svoji domácnost.

  • autor: Gavri s.r.o. *
  • publikováno: * 3. 1. 2022
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Klíčová slova:

vlhkost koupelna interiér

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři