Architektura / rodinné domy

Crystal House v Beskydech

Kosmický dům do horského prostředí je dalším středoškolským projektem, který získal v soutěži Život pod střechou, pořádanou firmou Velux, čestné uznání. Jeho autorem je Robin Kerekanič ze SPŠ stavební Valašské Meziříčí.

Robin Kerekanič , 1. 8. 2011

Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normální tabulka"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-bidi-font-family:"Times New Roman";}

Prvotní koncept směřoval k vytvoření atypické hmoty domu, která zapadne do okolní krajiny. Inspirace vycházela z mého okolí, rázovité beskydské krajiny. Základní myšlenkou bylo vytvořit dům standartní velikosti s obytným podkrovím. Konfigurace okolního terénu si vyžádala podsklepení. Dům zapadá do zdejší krajiny, respektive z ní vyrůstá. Hmotové řešení Crystal House tedy vychází z nepravidelného tvaru krystalu, rostoucího ze svahu.

Konstrukce nosných zdí ,stropů a střechy je tvořena železobetonovým monolitem. Dům má kompaktní tvar a z hlediska stavební fyziky může být řešen jako pasivní. Jsou zde řešena rozměrná okna na jižní stranu. Obálka domu je celistvě zateplena. Fasáda domu, přecházející ve střechu je provětrávaná a finální pohledová vrstva je z titanzinku. Ten bude časem zvětrávat a dům se tak bude přizpůsobovat svému okolí. Okenní otvory jsou řešeny z hliníkových profilů. Okna budou výklopná. Prosklené stěny a dveře budou posuvné.

Dispozice se rozprostírá ve 3 podlažích, která jsou vzájemně propojena přímým schodištěm.

1.pp má technický a sportovně - relaxační charakter. Je zde umístěna garáž s technickou místností. Druhou polovinu podlaží tvoří chodba a schodiště s návazností na relaxační zázemí, wc, posilovnu. V jižním křídle je orientovaný vstup.

1.np disponuje otevřenou dispozicí obývacího pokoje, jídelny, kuchyně. Obytné funkce doplňuje terasa, která je fyzicky propojena skrze velké prosklené posuvné stěny. Hlavní vstup se šatnou je orientovaný na východ. V severní části se nachází pracovna a koupelna s wc.

2.np ma centrální chodbu navazující na schodiště. Z chodby je řešen přístup do ložnice pro rodiče, dvou dětských pokojů a pokoje pro hosty, dále je zde šatna a koupelna s wc. Tyto prostory jsou prosvětleny kombinací oken Velux a to jak s okny v šikmé tak i v ploché střeše.

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři