Architektura / rodinné domy

Domy překlenující krajinu i město

Mnoho domů vidí jen samo sebe, svou fasádu a své interiéry. Vznikají však také projekty, které, ač je jejich cílem primárně prostor pro bydlení, dokáží přispět celému svému okolí a budoucím rezidentům tak nabídnout něco navíc. Jedním z takových je bezpochyby soubor Clock House Gardens britského ateliéru Stockwool.

Tomáš Čech , 27. 4. 2017

Pozemek, kde kdysi stával hotel a kolem kterého vede rušná dálnice A1, na první pohled nesliboval velký potenciál. Severní strana byla lemována neudržovanou a divokou intenzivní zelení a celá lokalita nebyla z očividných důvodů místními příliš vyhledávána. Tvůrci projektu přistoupili k místu s jednoduchou strategií – chtěli minimalizovat negativa a maximalizovat příležitosti, které místo, i když na první pohled nejsou patrné, nabízí.

Uskupení dvou a třípodlažních domů vytváří hluku a shonu komunikace jasnou bariéru. V jejich blízkosti jsou koncentrovaně umístěna parkovací místa, takže stojící automobily v samotném centru areálu zbytečně neobtěžují. Opačným směrem je struktura mnohem otevřenější a divokou zeleň nechává opticky a fyzicky plynule prostupovat do jádra společného centrálního dvoru. Ten je středem jak geometrickým, tak pocitovým.

Samotné domy směrem do jádra rovněž nastavují svou příjemnější tvář a lidštější měřítko. Zatímco fasády po obvodu souboru pracují se surovou cihlou, sdílený dvůr je lemován jemnějším dřevěným obkladem. Plochy jsou zde také daleko více prolamovány otvory, které nejen prosvětlují interiéry bytů, ale zároveň poskytují přirozenou ochranu opačným směrem. Ochrana také prospívá dříve nevyužívané pěší stezce, která je dnes příjemným spojením nejen pro místní, ale i pro obyvatele ze vzdálenějších částí města.

Klíčovým faktorem při realizaci takto velkého souboru byla skladba velikostí bytů. Tvůrci poměrně pečlivě zkoumali aktuální složení bytového fondu, aby vhodně doplnili místní nabídku. Vznikly tak většinou dvou nebo třípokojové byty ve velikostech od 50 do 87 m2.

Mnohdy může být obtížné přesvědčit investora o správnosti nákladů, které viditelně přímo nesouvisí s budovaným objektem. Pokud ovšem všechny strany pochopí, že kvalita prostředí, kde se stavby nacházejí, je klíčová pro jejich další život a samozřejmě také pro jejich hodnotu, zvítězí všichni. Investor získá kvalitní a cenný projekt, obyvatelé o nic méně kvalitní a bezpečné prostředí a sousedé hodnotný a obohacující kus města.

  • Ateliér: Stockwool Architects
  • Země: Velká Británie
  • Město: Welwyn
  • Datum projektu: 2014
  • Realizace: 2016
  • Poznámka: foto © Morley von Sternberg

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři