Architektura / veřejný prostor a urbanismus

Hřbitovy jako přívětivé a laskavé místo? Soutěž o orientační systém a mobiliář na pražských hřbitovech

Do 15. 2. 2024 je možné posílat návrhy do soutěže o nový orientační systém a mobiliář na pražských hřbitovech. Foto: Květa Čulejová

Chcete se zapsat do historie designu a být tvůrci, kteří ovlivní podobu pražských hřbitovů? Design Cabinet CZ spolu s Hřbitovy a pohřební službou hl. m. Prahy vyhlašují veřejnou mezinárodní designerskou soutěž o nový orientační systém a mobiliář na pražských hřbitovech.

Design Cabinet CZ , 22. 1. 2024 / Advertorial

Ačkoliv mohou hřbitovy působit na mnohé depresivně, jiní v nich dokáží spatřovat pokoj i krásu. Jsou místem ticha, intimního rozjímání a vzpomínání na blízké. O to víc si zaslouží důstojné okolí i zázemí, které by usnadnilo návštěvníkům strávit klidný čas v příjemném prostředí.

Cílem soutěže je proto najít jednotnou vizuální podobu orientačního systému a mobiliáře pražských hřbitovů, která by reflektovala potřeby návštěvníků.

Současný mobiliář i ukazatele jsou zastaralé a neplní svoji funkci dobře. Působí navíc roztříštěným dojmem. Tato nesourodost ztěžuje návštěvníkům orientaci v prostoru hřbitovů, působí rušivě a nedůstojně.

Foto: Současné ukazatele nemají jednotný vizuální styl a neplní svoji funkci dobře.

Ambicí zadavatele je získat autorskou designovou řadu vybavení, které v sobě ponese a etabluje prvky nové vizuální podoby pražských hřbitovů a bude jejich moderní vizitkou a reprezentací. Řadu pak bude možné dle potřeby rozšiřovat, popřípadě drobně přizpůsobit podle specifik jednotlivých hřbitovů.

Soutěž je otevřená a dvoukolová, určená pro jednotlivce, ale i týmy designerů, architektů, umělců, grafiků či jiných příbuzných kreativních oborů. V porotě zasednou: Prof. Mrg. A. Jan Němeček, MgA. Filip Streit, Ing. arch. Zdeněk Lukeš, MgA. Štěpán Holič, Ing. arch. Filip Ditrich, MgA. Jana Trombíková, Mgr. Tereza Vaňáčová

Foto: Cílem dvoukolové designerské soutěže je zpříjemnit návštěvníkům čas strávený na hřbitově. 

Bude uděleno prvních pět míst.

1.místo            160 000 Kč

2.místo            100 000 Kč

3.místo            60 000 Kč

4.místo            20 000 Kč

5.místo            20 000 Kč

Termín odevzdání návrhů 1.kola:  15.2.2024

Termín odevzdání návrhů 2.kola:  30.4.2024

Podrobné informace naleznete zde, na stránkách Cabinet Designu CZ.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři