MACHAR & TEICHMAN navrhli bytové domy Bleriot v pražských Kbelích Foto: Peter Fabo
Architektura / bytové domy

I na okrajích měst mohou růst kultivované bytové domy. Tři takové stojí v Praze-Kbelích

Bytové domy Bleriot v Praze-Kbelích jsou příkladem zdárné developerské výstavby. Oproti mnoha jiným nehýří divoce tvarovanými objemy a samotné fasády se neztrácí za změtí zavěšených balkonů.

EARCH.CZ , 9. 2. 2023

Tři samostatně stojící bytové domy Bleriot navrhla pražská architektonická kancelář MACHAR & TEICHMAN pro developerskou společnost REALISM Development. Ačkoliv stojí v okrajové části Prahy, konkrétně mezi kbelským a letňanským letištěm, nerezignují na městský charakter.

„Snahou ateliéru bylo v rámci omezeného rozpočtu soudobé developerské výstavby vytvoření nadčasové, jednoduché a účelné architektury sloužící svým uživatelům a zároveň nabízející kvalitní prostředí sdílené zeleně,“ uvádí architekti Pavel Machar a Radek Teichman.

Foto: Jednotlivé domy ozvláštňují například perforované stínící panely

Všechny domy mají čtyři nadzemní podlaží, poslední patro bylo navrženo jako ustupující, domům tak zůstalo příjemné měřítko. Že se nejedná o vysoký bytový dům ocení i obyvatelé přízemních bytů, ke kterým jsou připojené předzahrádky. Dispozičně se v domech nacházejí byty od 1kk po 3kk, největší se rozkládají na ustoupených patrech.

„Domy jsou diferencovány doplňkovou barvou ve zlatavém, niklovém a měděném odstínu, která se uplatňuje jak na perforovaných stínících panelech západních fasád, tak na zábradlích balkonů a vnitřních schodišť veřejných prostor jednotlivých domů,“ popisují architekti.

Foto: Horizontální členění fasád zajišťují průběžné lodžie a bílá omítka doplněná šedivými pruhy v místech stropních desek

Všechny bytové domy mají horizontálně členěné fasády. V průčelích se táhnou průběžné lodžie vtažené do hmoty staveb. Ze stran jsou domy omítnuté bílé a doplněné šedivými pruhy v místech stropních desek.

„Konstrukčně se jedná o příčný nosný systém s keramickými vyzdívkami, okna jsou dřevěná, fasáda světlá v kombinaci s ručně drážkovanými vodorovnými pásy a barevnými akcenty v rámci ustoupených podlaží, kde vznikají velkorysé terasy střešních bytů,“ dodávají architekti. Za realizaci bytových domů Bleriot obdržela kancelář MACHAR & TEICHMAN cenu společnosti Central Group za inovativní přístup k řešení nového bydlení v rámci České ceny za architekturu 2022.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři