Architektura / veřejný prostor a urbanismus

V centru Brna vyrůstá polyfunkční komplex Centropolis. Bude sloužit k bydlení, ubytování i podnikání

Developerská společnost PROPERITY staví v centru Brna komplex Centropolis podle návrhu studia Arch.Design Foto: PROPERITY

Na dlouhodobě nevyužívané parcele v centru Brna poblíž hlavního nádraží staví developerská společnost PROPERITY výraznou osmipodlažní budovu se zaobleným nárožím podle návrhu místního architektonického studia Arch.Design. Kromě takřka sto třiceti jednotek určených k bydlení, ubytování a podnikání nabídne také pohodlnou dostupnost služeb, pracovních příležitostí, kultury i zábavy v docházkové vzdálenosti.

EARCH.CZ , 10. 4. 2023 / Advertorial

Společnost PROPERITY působí na brněnském developerském trhu už pětadvacátým rokem a během této doby se podepsala pod čtyřicítku různých projektů. Jedním z těch právě realizovaných je také projekt polyfunkční budovy nazvané s ohledem na své umístění Centropolis. Vyrůstá totiž na dříve nevyužívané parcele v centru Brna v ulici Nové sady, kde se v minulosti nacházely nesourodé a zchátralé stavby bývalého přednádraží. „Komplex Centropolis roste na místě brownfieldu, ustoupit mu musely jen zchátralé budovy bez hodnoty či významu odpovídajícímu parcele v samotném centru města. Jsme tedy rádi, že domu nemusela ustupovat zeleň ani žádný hodnotný kus architektonické historie. Po dokončení revitalizace nábřeží řeky Svratky se stane velkou výhodou projektu právě i blízkost této nové rekreační zóny,“ vysvětluje manažer projektu Ondřej Pospíšil ze společnosti PROPERITY.

Návrh polyfunkční budovy zpracovalo brněnské architektonické studio Arch.Design, které mu dalo podobu dominantní nárožní stavby s půdorysem ve tvaru písmene L. Signifikantní prvky domu představují po architektonické stránce zejména zaoblené nároží stejně jako další části fasád. „Architektonické řešení přiznává horizontální funkční členění domu a zdůrazňuje dominantní úlohu nároží Nových Sadů a nového veřejného prostoru mezi komplexem Centropolis a dostavbou souboru kancelářských budov Titanium X,“ uvádí na svém webu autoři návrhu, architekti Jaroslav Dokoupil a Dana Berousková. Součástí stavby určené pro bydlení a podnikání je i částečně uzavřený vnitroblok sloužící k odpočinku či setkávání.

Foto: Komplex Centropolis roste na místě bývalého brownfieldu. V minulosti se zde nacházely přednádražní stavby

Budova nabídne celkem osm nadzemních podlaží – první dvě budou patřit komerčním prostorům a kancelářím, zbylé pojmou více než stovku obytných jednotek od garsonek po 4+kk v nejvyšších podlažích se střešními terasami a výhledem na historické jádro města a jeho dominanty Špilberk a Petrov. Dvě podzemní podlaží slouží technickému zázemí a parkingu. Jednotky jsou majitelům nabízeny v různých standardech zařízení, přičemž ve všech najdou uplatnění keramické obklady tradiční české značky RAKO. „Jedná se o obklady a dlažby v zádveří jednotek, koupelnách a na WC. Klienti si mohou vybrat a kombinovat z deseti vybraných dekorů obkladů ze sérií ALBA a EXTRA. Možné jsou ovšem také klientské změny a nadstandardy, tedy výběr prakticky jakéhokoliv vzhledu obkladů a dlažeb,“ upřesňuje Pospíšil. „Výrobky RAKO v našich projektech využíváme dlouhodobě. Oceňujeme zejména kvalitu, dostupnost, spolehlivost dodávek a v neposlední řadě i široký sortiment.“

Foto: Areál nabídne prostory pro podnikání, bydlení, administrativu a obchody

Jedním z lákadel projektu Centropolis je výhled z jednotek situovaných do ulice na katedrálu sv. Petra a Pavla. Pohledy na historické centrum se naskytnou zejména majitelům bytů v posledním ustoupeném podlaží, které disponují také prostornými terasami. Prostory pro podnikání a kancelářské prostory v nižších podlažích jsou pak logickým propojením funkčnosti a praktičnosti na dobře dostupné a viditelné adrese.

SPONZOR

  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 10. 4. 2023
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři