Architektura / interiér

Industriální chrám světla. Přestavbou staré továrny vytvořil ateliér Snøhetta inovativní Light Forum skupiny Zumtobel

Zumtobel Light Forum od studia Snøhetta Foto: Faruk Pinjo

Na podzim roku 2019 vznikl přestavbou staré tovární haly v rakouském městě Dornbirn unikátní prostor pro prezentaci produktů jednoho ze světových lídrů v osvětlovací technice, skupiny Zumtobel Group. Nové Light Forum podle návrhu studia Snøhetta se stalo součástí konceptu Zumtobel Group Campus. Po více než dvou letech omezení spojených s pandemií COVID 19 může tento prostor naplno sloužit svému účelu.

Karolína Řeháčková , 11. 5. 2022 / Advertorial

Požitek ze světla

Společnost Zumtobel vznikla před více než 70 lety jako malý rodinný podnik právě v městě Dornbirn. Výběr místa pro nový inspirativní prostor, kde by bylo možné představit jednotlivé značky skupiny Zumtobel Group, proto jasně směřoval do tohoto města v nejzápadnější spolkové zemi Rakouska. Výsledkem revitalizace původní továrny na osvětlení je jedinečný architektonický prostor pro prezentaci nejnovějšího vývoje, technologií i znalostí ze světa osvětlení.

„Jsme rádi, že se nám podařilo vytvořit unikátní místo stvořené pro požitek ze světla. Light Forum pro nás znamená počátek konceptu hybridního kampusu, který nám pomůže otevřít společnost globálnímu publiku,“ uvedl generální ředitel skupiny Zumtobel Group Alfred Felder. „Jako společnost hluboce zakořeněná v regionu je pro nás důležité přispět k udržitelnému užívání stávajících budov a k dalšímu ekonomickému rozvoji pomocí revitalizace staré tovární haly,“ dodal Felder.

Světlo jako stavební materiál

Nosnou myšlenkou konceptu nového využití bývalého továrního prostoru bylo využít světla coby dynamického prvku utvářejícího prostor. Představitelé společnosti Zumtobel přizvali ke spolupráci architekty z innsbrucké pobočky renomované norské architektonické kanceláře, společnosti Snøhetta.

Ústřední prvek prostorné haly představuje velkoryse pojaté dřevěné schodiště, které tvoří jakýsi amfiteátr sloužící pro přednášky či diskuse i neformální setkávání. Současně zachovává svou funkci vertikální komunikace do druhého podlaží s menšími konferenčními sály a dalšími přidruženými prostory. Prezentace jednotlivých systémů a produktů pak probíhají v tematicky řešených osvětlených kvádrech volně umístěných v prostoru. Jejich subtilní, částečně otevřené konstrukce jasně utvářejí prostorovou strukturu haly a současně zachovávají potřebnou volnost a vzdušnost a vnímání prostoru jako celku.

Foto: Dřevěné schodiště je ústředním prvkem haly pro přednášky, diskuze a neformální setkávání

Dynamický návrh využití otevřeného prostoru inspirovaný firemní kulturou studia Snøhetta umožňuje flexibilní využití jednotlivých zón a vytváří z Light Fora místo interakce, které lze přizpůsobit široké škále požadavků a umožňuje vyvíjet nová řešení osvětlení přímo před očima klientů, ať už se jedná o architekty, designéry, investory či specialisty z oblasti osvětlovací techniky či elektroinstalací.

„Světlo je náš stavební materiál. Vytváření světa zážitků pomocí světla, to je profese značek skupiny Zumtobel Group. Vždy jde o dynamickou interakci světla, architektury a lidí,“ shrnuje myšlenku, která se promítla i do konceptu revitalizace tovární haly, Herbert Resch, ředitel skupiny Corporate Architecture Zumtobel.

Foto: Návrh vytváří variabilní zóny a umožňuje představovat nová řešení osvětlení přímo před klienty

Zumtobel Spectrum - osvětlení LED, které imituje přirozené denní světlo

Jednu z prezentovaných vývojových novinek, kterou je možno zhlédnout v prostoru Light Fora o ploše 4 tisíc metrů čtverečních, představuje nová technologie Zumtobel Spectrum. Barevné spektrum LED je inovativním způsobem přeměňováno na spektrum denního světla. Technologie byla vyvinuta ve spolupráci s japonským výrobcem polovodičů Nichia, který je vynálezcem elektroluminiscenčních diod (LED) a patří mezi jejich největší producenty na světě.

Zumtobel Spectrum harmonizuje světelné spektrum tak, aby se s ohledem na lidské vnímání co nejvíce blížilo přirozenému dennímu světlu. V rámci tohoto procesu dochází k výraznému snížení intenzity modrých vlnových délek, zatímco azurově modré vlnové délky jsou zesíleny. „Barevné spektrum těchto LED zdrojů nyní ještě věrněji kopíruje charakter přirozeného denního světla.  Z hlediska vizuálního vjemu člověk téměř nepozná rozdíl, nicméně lidské oko tuto změnu ocení menší únavou a stresem," doplňuje pozitivní vliv nové technologie na lidský organismus Jan Vacek, generální ředitel ZG Lighting Czech Republic s.r.o., české pobočky nadnárodní společnosti Zumtobel Group.

Standardní světelné spektrum LED obvykle způsobuje, že má zornice větší průměr než na přirozeném denním světle stejné intenzity. Zumtobel Spectrum její průměr zmenšuje, a zornice si tak zachovává přirozenou velikost. Tím se zmenšuje množství světla, které vstupuje do oka, a snižuje se zatížení sítnice. Oči v důsledku toho zůstávají uvolněné a neunaví se tak rychle. To má na jedné straně pozitivní vliv na soustředění, na druhé straně si oko dříve a snadněji odpočine po namáhavých vizuálních úkolech.

„Zumtobel Group je dlouhodobě jediná společnost tohoto typu na světě, která vyrábí skutečně ucelené portfolio svítidel umělého osvětlení pro vnitřní i venkovní prostory, nouzová svítidla, centrály nouzového osvětlení, řízení osvětlení i všechny digitální komponenty. Díky tomu jsme plně soběstační a je zaručena plná konektivita našich produktů, " shrnuje Jan Vacek.

Prostor pro vzdělávání i kulturu

Vizí multifunkčního prostoru, který v rámci nového Light Fóra vznikl, je možnost využít jej nejen pro odborné přednášky a prezentace obdobných inovativních technologií, ale i pro umělecká a kulturní vystoupení či výstavy. Díky podobným akcím se tak prostor otevře i široké veřejnosti a bude se podílet na vytváření dialogu mezi společností Zumtobel Group a místními obyvateli spolu s přilehlým městským prostorem. Ostatně rozšíření Light Fóra i na venkovní plochy v jeho okolí je jedním z plánů do budoucna.

„Díky novému Light Fóru jako otevřenému prostoru pro sdílení a inspiraci, skupina Zumtobel Group opět zdůrazňuje svou roli inovativního hráče ve světelném průmyslu. Rozhodnutí udělat ze staré továrny architektonické centrum a zároveň základ celého kampusu nově definuje vztah k městu a k veřejnosti. Tato vize ukazuje na to, jak mohou společnosti naplnit svou společenskou odpovědnost,“ uvedl Kjetil Trædal Thorsen, zakládající partner architektonické společnosti Snøhetta.

  • Ateliér: Snøhetta
  • Země: Rakousko
  • Město: Dornbirn

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři