Architektura /

Komplex luxusních bytových domů vznikl na umělých ostrovech v Amsterdamu

Zeeburgerbaai ležící na okraji nizozemské metropole Amsterdamu se nedávno stal synonymem pro luxusní bydlení na vodě. Komplex bytových domů, který zde vyrostl, jako kdyby vystupoval z mořské hladiny, poskytuje svým obyvatelům dokonalé pohodlí, a přitom i těsné sepětí s přírodou. Unikátní bydlení pro náročné klienty zrealizovala architektonická kancelář Attika Architekten také díky hliníkové fasádě PREFALZ od společnosti PREFA.

PREFA Aluminiumprodukte , 9. 12. 2020

Amsterdam má podobný osud, jako řada dalších evropských metropolí: zájem lidí o bydlení je tu enormní, a to samozřejmě žene ceny nemovitostí i nájmů raketově vzhůru. Bylo tedy jen otázkou času, než se pro výstavbu nových domů začne kromě pevniny využívat i vodní plocha, kterou je celý Amsterdam doslova obehnán. Pro projekt architektky Susanne Anibové v Zeeburgerbaai bylo napřed potřeba vytvořit dva umělé ostrovy, na nichž následně vyrostlo 14 originálních rodinných domů nebo dvojdomů. Na oba ostrovy je možný přístup jen po mostě, který tak tvoří skutečnou i symbolickou hranici mezi ruchem velkoměsta a soukromým prostorem obyvatel. „Voda je kouzelný živel, který dokáže navodit pocit relaxace a umí zbavit starostí i stresu. A právě tento prvek jsme se od samého začátku snažili zakomponovat do zeeburgerbaaiského bydlení," říká Susanne Anibová.

Domy jako společné dílo

„Chtěli jsme vytvořit bydlení, které bude nejen krásné, ale také originální. Kromě samotné polohy domů tomu měl odpovídat také jejich vzhled. Proto jsme se snažili o to, aby byl každý dům jiný, než ten sousední, ale přesto vždy stejně dokonalý,: popisuje svůj architektonický záměr sympatická Susanne. Ta přitom neměla budoucí podobu domů jen ve svých rukách, ale od prvopočátku ji tvořila společně s budoucími majiteli. Ti dostali možnost se k návrhu vyjádřit a ovlivnit tak budoucí podobu svého vysněného bydlení – ať už šlo o velikost jednotlivých místností, terasy, či o výběr použitých materiálů.

Anibová - Amsterdam

Dokonalý soulad

Anibodová si při návrhu domů dává pokaždé záležet na dokonalém souladu, jak s okolím, tak i s těmi, kteří mají dům nakonec obývat. Tento přístup ostatně není v architektonickém studiu Attika nijak ojedinělý. Nikdo tu nestojí o nějakou šablonovitost a stejnost. Každý má právo, říci si svůj názor a nechat na budoucí stavbě svůj jedinečný otisk. Jak sama Susanne přiznává, jinak by to ostatně ani nešlo. „V rámci studia mám nad sebou hned tři nadřízené, takže při každém projektu musím brát v potaz celou řadů různých názorů. Konečná podoba projektu je pak takovou výslednicí každého z nich."

Materiál udává směr

Bydlení uprostřed přírody si samozřejmě žádá také použití přírodního materiálu, či přinejmenším materiálu, který je k přírodě šetrný. Právě proto sáhla Anibová po produktech společnosti PREFA Aluminiumprodukte, které se vyznačují vysokou funkčností, mimořádně dlouhou životností, a navíc jsou vyrobeny z recyklovaného hliníku. Volba na hliníkovou fasádu PREFALZ padla také proto, že domy na vodě budou vystaveny neustálé nepřízni okolního prostředí, která si tím pádem žádá odolnost a barevnou stálost. „Obojí nám PREFA byla schopna garantovat a nezanedbatelné plus pro nás představoval i fakt, že s materiálem této značky se dá perfektně a velmi přesně pracovat," uzavírá Susanne Anibová.

Anibová - Amsterdam

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři