Byt Nusle, Amulet + T. Melková: Hlavním cílem bylo zvýšit prostorové možnosti a komfort užívání bytu bez nutnosti větších stavebních zásahů. Foto: Jan Kolský
Architektura / interiér

Malá změna, velký výsledek. Rekonstrukce proměnila starý byt k nepoznání, a to bez větších stavebních zásahů

Někdy stačí málo. To potvrzuje rekonstrukce bytu v pražských Nuslích. Stačily dílčí změny, výměna povrchů a několik chytrých zásahů - například přidat dveře na balkon a připojit ho k obýváku. Vše ve starém domě a v rámci omezeného rozpočtu.

Jan Bureš , 7. 8. 2023

Na ulici Táborská v Pražských Nuslích stojí řada téměř identických řadových bytových domů z 30. let minulého století. Jedná se o typ domu s klasickým členěním třech bytů na patro, z nichž dva krajní jsou orientovány jak do ulice, tak do dvora.

Jeden z takových bytů si žádal rekonstrukci. K té byla přizvána mladá dvojice architektky Tereza Melkové a architekta Petra Bureše, který je součástí ateliéru Amulet.

Dvojice si jako hlavní cíl definovala zvýšit prostorové možnosti a komfort užívání bytu bez nutnosti větších a nákladnějších stavebních zásahů. I přes to byt působí dosti jinak, a nový kabát, který mu dvojice oblékla mu sedí jako ulitý.

Foto: Interiér jídelny zdobí obraz Pavla Brázdy, slavného výtvarníka 2. pol. 20. století.

„Byt byl ve značně nevyhovujícím stavu. Všechny povrchy a technické rozvody velmi opotřebované, současně zde byla nevyhovující kuchyňská linka, wc a koupelna. Vytápění bylo řešeno podokenními topidly s odtahem na fasádu, tento systém byl zcela nahrazen ústředním vytápěním,“ popisuje architekt Petr Bureš.

Ke změně stačilo málo

Všechny vnitřní příčky bytu jsou nenosné, nebyl tedy problém je zrušit, či zvětšit jejich otvory. Největšími vnitřními zásahy bylo vybourání příčky oddělující toaletu s komorou od kuchyně. Komora se zrušila, toaleta otočila a kuchyň tak získala prostor navíc. Nad dveřmi na toaletu s oknem z vnitrobloku přibyl světlík, který do kuchyně bez okna přinesl světlo navíc.

V příčce oddělující kuchyň s jídelnou byl zvětšen otvor, do kterého byly osazeny posuvné dveře z polo transparentního materiálu. Tím se kuchyně propojila s jídelnou a celý obývací prostor se pocitově zvětšil a „nafoukl“ a kuchyň byla podruhé světelně obohacena.

Foto: Kuchyň nově doplnil dominantní kuchyňský box, jež svým povrchem z nerezové oceli dominuje prostoru.

Změna, která se může jevit jako malá, ale propsala se do fungování celého obytného prostoru, je zrušení parapetu okna na balkon, čímž se z klasického okna stalo okno francouzské. Při jejich otevření se tak balkon stává součástí obytného prostoru, který zvětšuje a propojuje s exteriérem. Oknu však zůstalo původní členění, a tak je změna zvenčí téměř nepatrná.

Nový kabát, stará dlažba

Obytná místnost a ložnice se dočkala nové dřevěné podlahy. Koupelna byla kompletně obložena zelenkavě tyrkysovým obkladem. Ložnici doplnila velká úložná skříň, která obestavěla vstupní dveře, čímž se úložný prostor spojil se stěnou a uvolnil tak dostatek prostoru.

Téměř vše je tu nové, jedním z mála prvků, který zůstal zachován a kterému byla věnována velká péče, je krásná původní dlažba kuchyně. Tu nově doplnila dominantní kuchyňský box, jež svým povrchem z nerezové oceli dominuje prostoru. Díky svému materiálu částečně zrcadlí okolí a světlo, čímž kuchyni bez okna opticky zesvětluje.

Foto: Koupelna byla kompletně obložena zelenkavě tyrkysovým obkladem.

Rekonstrukce bytu v Nuslích dokazuje, že někdy stačí málo a efekt je obrovský. Původně zaplněný a poněkud těsný byt se proměnil ve vzdušný prostor obohacený o nové materiály, které mu dodávají svěžest a současný charakter.

A může překvapit, že rekonstruovaný byt je určený k nájemnímu bydlení. Investor ho nabídl městskému sociálnímu odboru a své zázemí v něm nyní nalezla matka samoživitelka se synem. Pointa? A to je dobrá zpráva – zdá se, že aspoň někteří majitelé nemovitostí berou vlastnictví také jako závazek.

  • Autoři: Petr Bureš, Tereza Melková
  • Ateliér: Amulet architekti
  • Země: Česká republika
  • Město: Praha - Nusle
  • Stavební firma: Stamoplast
  • Truhlář nábytku: Tomáš Matouš Truhlářství
  • Truhlář oken a dveří: KBV truhlářství

Klíčová slova:

byt interiér rekonstrukce balkon

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři