Architektura / občanské stavby

Mateřská škola Ploutvička

Hlavním záměrem u projektu mateřské školky bylo vytvoření takového tvaru, který by dětem dodával pocit svobody, ale zároveň poskytoval bezpečí a rozvíjel dětskou fantazii, prostřednictvím neobvyklé až fantaskní hmoty.

Soňa Staňková , 26. 10. 2011

Tento tvar vznikl z inspirace přírodními tvary vzniklé jak z živé i neživé přírody. Postupný sesouvající se tvar ve své podobě připomíná velrybí ploutev. Odtud název ploutvička.

Půlkruhový tvar má chránit děti před negativy okolního světa a lákat je a nabádat k hrám směrem do zahrady pozemku. Dům je umístěn na severní části pozemku. Jednak z důvodu orientace zahrady na jižní stranu, ale také díky většímu klidu, který tato část pozemku přináší, včetně méně frekventované dopravy.

Pozemek mateřské školky je mírně svažitý. Pro stavbu nové budovy školky je počítáno s vyrovnáním povrchu pod novou stavbou a následný přebytek zeminy použit jako stavební surovina na val, který se nalézá na pozemku školky. Navržená zahrada má nejenom sloužit k hrám, ale také jako relaxační kout pro rodiče a příbuzné. Střídají se zde zelené plochy se zpevněným pískovým povrchem, který tyto plochy propojuje.

Vnitřní prosklená část orientovaná na jižní stranu slouží především jako učebny pro děti s přímou možností výstupu na terasu. Zastínění této fasády je provedeno systémem výsuvných rolet na mechanický povoz ve vnitřní straně objektu.

Pro navození příjemného pocitu a přirozenosti, který má tato budova vyzařovat, je celá budova obložena mořeným modřínovým dřevem. Konstrukce opláštění a střechy je tvořena ohnutými ocelovými nosníky, vnitřní nosný systém je železobetonový.

Ocenění "Žlutá karta" udělují odborníci katedry architektury vynikajícím studentským projektům, zhotoveným v rámci předmětů architektonická kompozice, ateliérová tvorba a projektům předloženým jako bakalářské a diplomní práce.

Článek vznikl za podpory Katedry architektury Fakulty stavební ČVUT v Praze.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři