Dům ve vesnici Malinalco od studia MCxA Group Foto: Diego Padilla Magallanes
Architektura / rodinné domy

Mexický dům vyrůstající z okolní přírody i tradic minulosti

Mexické architektonické studio Mauricio Ceballos X Architects navrhlo dům s odkazem na dávnou aztéckou minulost, ve kterém se volně prolínají hranice mezi interiérem a exteriérem.

Kristýna Korčáková , 9. 7. 2022

Malinalco je mexická vesnice zhruba 115 kilometrů na jihozápad od hlavního města Mexico City. Její název pochází z jazyka Aztéků a mezi jinými výklady referuje na specifický druh traviny. A právě traviny, stromy a aztécká historie sehrály důležitou roli také při návrhu domu v zahradě studia MCXA Group (Mauricio Ceballos X Architects).

Architekti mají zkušenosti s realizacemi pro klienty z řad módních gigantů jako Gucci nebo Saint Laurent, v tomto případě však nezapomněli na pokoru a citlivost k přírodě a navrhli dům, kde se stírají hranice mezi interiérem a exteriérem, což je s ohledem na teplé a vlhké podnebí Mexika zcela adekvátní rozhodnutí.

Dům se ukrývá mezi stromy, které měly v dřívějších dobách rituální význam a jelikož architekti chtěli na tuto tradici navázat, odmítli možnost je vykácet. Ekologičtější a ohleduplnější přístup snad neexistuje. Vegetace byla v dřívějších dobách silným přírodním elementem, protože kořeny představovaly propojení se zemí, kmeny symbolizovaly lidský život a koruny propojení s bohy. Rovněž dům je s přírodou propojen třemi způsoby; zrcadlení okolní přírody pomocí vodní hladiny v zahradě, volně prolínající se obývací prostory a obklopení vegetací.

Dům nabízí univerzální, přesto však různorodé prostory, které nabízejí možnost poklidné relaxace v soukromí nebo vychutnávání podmanivého okolí ve společnosti ostatních.

Foto: Hranice mezi exteriérem a interiérem téměř neexistují díky vegetaci uvnitř i venku

Respekt k odkazům minulosti a ohleduplnost k přírodě se projevují i v detailech. Základní materiály jako dřevo a kámen architekti doplnili skleněnými plochami a použili tradiční aztéckou techniku štukování „chukum“. K dřívější kultuře odkazuje také monolitické kamenné půlkruhové ohniště nebo kaskádovitě se zvedající posezení na terase volně přecházející ve střechu, které svým tvarem připomíná pyramidy.

Foto: Architekti pracovali především se dřevem, kamenem a velkými prosklenými plochami
  • Ateliér: MCxA Group
  • Země: Mexiko
  • Město: Malinalco
  • Realizace: 2020
  • Užitná plocha: 270 m²

Klíčová slova:

zahrada kámen Mexiko

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři