Architektura / bytové domy

Moderní byty pro rodiny i singles

Studentský projekt, oceněný Žlutou kartou, řeší zástavbu proluky v Praze - Vršovicích formou bytového dvojdomu.

Pavla Stichenwirthová , 25. 1. 2012

Popis území

Předmětem projektu je dostavba proluky v Praze 10 ve Vršovicích, mezi ullceml Košícká a K vršovickému nádraží. Stavební parcela má nepravldelný tvar a úkolem je dotvořit nároží ulice a vytvořit zde další prostory pro bydlení. Pozemek se nachází v blízkosti Vršovického náměstí a Vinohrad. Dům by měl poskytovat výhled na Městské vinice, Havlíčkovy sady a Gröbovku.

Idea návrhu

Cílem projektu bylo vytvořit bydlení pro rodiny s dětmi, starší občany, ale i pro mladé osoby a páry. Pří návrhu bytového domu jsem vycházela z původní stopy uličky Smolenská. Ideou návrhu bylo zvýraznit nároží. Nároží jsem předsadila před rovinu uliční čáry a doplnila tak půdorys na čtverec. Bytové domy nijak neruší okolní zástavbu, svou výškou plynule navazují na vedlejší budovy.

Popis objektů

Na stavebním pozemku jsem navrhla dva bytové domy se 13 bytovými jednotkami. Bytový dům, blíže k severu, má šest nadzemních podlaží a dvě podzemní podlaží. Poslední podlaží je ustoupené a je zde vytvořená velká terasa na jihovýchod a jihozápad. Ve vnitrobloku zvýrazňují fasádu balkony. Ve druhém podlaží je pak terasa, která je přístupná pro oba dva byty na patře. Parkování je řešeno pomocí autovýtahu ve třech podlažích, kde je celkem 21 stání. V bytovém domě je devět bytů o velikostech 1+kk až 3+kk. Schodiště domu je centrální, dvouramenné s mezipodestou. Druhý bytový dům, blíže k jihu, svým tvarem dotváří první dům, vzhledem k uličce Smolenská a ulicí K vršovickému nádraží. Parkování pro tento dům je řešeno v podzemních garážích v prvním domě. Dům má šest nadzemních podlaží. Jeho schodiště je přímé, jednoramenné. Jsou zde 3 byty o velikostech 1+kk až 2+kk a jeden mezonetový byt se dvěma terasami.

Konstrukční řešení

Konstrukce objektu je kombinovaný železobetonový monolitický systém. Fasádu tvoří kontaktní zateplovací systém. Okna a vstupní dveře jsou hliníková. Zábradlí na balkonech a u francouzských oken jsou skleněná s nerezovými doplňky.

název Bytový dům v Praze 10 - Vršovice autor Pavla Stichenwirthová ročník 2. ročník bakalářského studia vedoucí Ing. arch. Ladislav Kalivoda, CSc. ateliér ATV1

  • Autoři: Pavla Stichenwirthová
  • Země: Česká republika
  • Škola: FSv ČVUT v Praze
  • Město: Praha 10 - Vršovice
  • Datum projektu: 2012

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři