Původní členitou a uzavřenou dispozici nahradil jeden box. (Byt na Malé Straně, Máslo + Peteráková) Foto: Radek Úlehla
Architektura / interiér

Modrá kostka pod Pražským hradem. Nově rozdělila historický byt

V uličkách na Malé Straně se potkala historie se současnou architekturou. Příčky v tomhle starém bytě architekti zrušili. Nahradila je modrá kostka, ve které je ukrytá sprcha, pračka i kuchyně. Nový byt slouží jako krátkodobé ubytování.

Viktorie Majoberová , 14. 6. 2024

V samém srdci Prahy, jen pár minut pěšky od Pražského hradu, stojí historický pavlačový dům. Původní starý byt se dočkal nové rekonstrukce. Architektka Anna Peteráková společně s architektem Alexem Máslem změnili vnitřní dispozici, která byla původně rozčleněná a stíněná. Díky novému návrhu se ale proměnila v otevřený a propojený prostor. Nový byt je malý, a přesto velkorysý. A jelikož se celý otevírá pavlači, tak i hezky prosvětlený.

Původní členitou a uzavřenou dispozici nahradil jeden box. Celý byt nyní tvoří jeden pokoj o 54 m². Hlavním aktérem obytného prostoru je královsky modrá krychle, která je centrálním a dominantním prvkem. Ten rozděluje celý interiér na obytnou část bytu s obývacím pokojem od části soukromé, kde je umístěna ložnice.

Foto: Centrálním a dominantním prvkem obytného prostoru je královsky modrá krychle

Modrý box není jen estetická záležitost. Je praktický. Technicky obsluhuje celý, jinak volný, prostor. Uvnitř najdete minimalistickou koupelnu, úklidovou část s pračkou a úložné prostory. Ale také kuchyňskou linku, která je orientována směrem do obývacího pokoje.

Modrý čtverec na bílém pozadí

Výrazná barva vložené hmoty vyniká na jemném pozadí bytu. Veškeré původní části prostoru autoři navrhli jako světlé, materiálově i barevně neutrální. Podlaha je navržena ze světlé betonové stěrky a všechny stěny natřené bílou barvou. Součástí bytu jsou také repasovaná původní historická okna s novým nátěrem, opět bílé barvy.

Foto: Výrazná barva vložené hmoty vyniká na jemném pozadí bytu. Veškeré původní části prostoru autoři navrhli jako světlé, materiálově i barevně neutrální.

Krátkodobé ubytování v centru Prahy může mít pro město i pozitivní přínos. A to takový, že motivuje majitele investovat do historických nemovitostí a zlepšovat jejich fyzický stav. Byt s modrým boxem je příkladem toho, jak to dělat kultivovaně a s vkusem. Díky citlivé práci autorů mohou teď návštěvníci Prahy pobýt v bytě, kde se potkává historie lokality se současnou architekturou.

 

  • Autoři: Anna Peteráková, Alex Máslo
  • Země: Česká republika
  • Město: Praha 1 - Malá Strana
  • Projekt: 2023
  • Realizace: 2024
  • Užitná plocha: 54 m²
  • Fotograf: Radek Úlehla

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři