Architektura / občanské stavby

Na břehu Lipna vyrostly apartmánové domy s restaurací umístěnou na mole dlouhém 140 metrů

Chapman Taylor architects zrealizovali na břehu Lipna rekreační komplex Foto: Pavel Kudivani

Přímo na břehu vodní nádrže v obci Lipno nad Vltavou zrealizovala mezinárodní architektonická kancelář Chapman Taylor rekreační areál MOLO Lipno Rezidence nabízející vedle apartmánů také restauraci umístěnou na dlouhém mole.

EARCH.CZ , 20. 1. 2023 / Advertorial

V jihočeské obci Lipno nad Vltavou vznikla v posledních letech řada rekreačních a ubytovacích zařízení, která těží především z okolní šumavské přírody a přítomnosti lipenské přehrady – vůbec největší vodní plochy v Česku. Jedním z nich je také nový komplex MOLO Lipno Rezidence, který navrhla pražská pobočka mezinárodně působící architektonické kanceláře Chapman Taylor založené roku 1959.

Jedná se o apartmánový komplex na břehu jezera vedle místního aquaparku, ve kterém své místo našlo také několik jednotek pro obchody a služby. Celkem se tu nachází 79 apartmánů s dispozicemi 1kk a 5kk.

Foto: Architektonického pojetí komplexu odkazuje na místní stavební principy

Apartmánový dům se skládá celkem ze 3 sekcí, které vzájemně propojuje podzemní dvoupodlažní parking. Zatímco urbanismus komplexu architekti přizpůsobili nejednotné okolní zástavbě, architektonickým pojetím se snaží odkazovat na lokální stavební principy. Z toho důvodu pro fasády domů použili obklad ze dřeva a kamene.

Foto: Vedle ubytování hotelového typu se v areálu nově nachází také restaurace umístěná na mole o délce 120m

Stavba svým uspořádáním vymezuje soukromý dvůr s parkovou úpravou, součástí resortu je také pěší bulvár propojující centrum obce s pobřežní promenádou. Ze břehu pak po hladině nádrže vybíhá nové molo, na kterém se nachází restaurace s barem. Aby měli hosté co nejlepší výhledy na vodní hladinu a okolní krajinu z restaurace i svých pokojů, byly použity okenní profily od firmy Aluprof (MB-86SI). Ta dodala také nadrozměrné posuvné dveře (HS portál řady MB-77HS) restaurace o výšce 3,8 metru, na které byl navíc kladen vysoký požadavek na zatížení větrem.

  • Ateliér: Chapman Taylor
  • Spolupráce: L&SCAPE
  • Země: Česká republika
  • Město: Lipno nad Vltavou
  • Adresa:: 518, Lipno nad Vltavou 516, 382 78 Lipno nad Vltavou
  • Investor: REALACTIVA, a. s.
  • Aluprof: okenní a dveřní systémy - posuvné dveře typu HS portál řady MB-77HS a okenní profily MB-86SI

Klíčová slova:

Lipno apartmány restaurace rekreace

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři