Architektura / bytové domy

Nové bydlení za tradiční fasádou. Temně hnědé cihly odkazují na minulost Amsterdamu.

Amsterdam rovná se cihlové fasády. S touhle myšlenkou WE Architecten navrhli bytový dům s cihlovým obkladem Foto: © Röben/Luuk Kramer

Dům Amstelbest si stavělo společně několik rodin a chtěli ho mít přesně podle svých přání. Nechybí společná terasa, výhled na řeku, cihly a amsterdamský šarm.

EARCH.CZ , 2. 10. 2023 / Advertorial

Skupina soukromých investorů se spojí, získá za výhodnějších podmínek pozemek a společně si nechají navrhnout a postavit dům přesně podle svých potřeb. To je model v Německu známý jako Baugruppe, v Nizozemsku jako CPO (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap), tedy něco jako kolektivní zadavatel. Právě tak vznikl dům Amstelbest. Svá přání vyjádřili jeho investoři takto: deset bytů od 98 do 120 metrů čtverečních, každý byt s dispozičním řešením podle požadavků svých obyvatel, stropy vysoké téměř tři metry, společná střešní terasa a výhled na řeku. Projekt vypracovalo studio WE Architecten.

Vyprojektovali dům s loftovými byty a velkými okny, která jsou mnohdy vysoká přes dvě patra – podobné domy ovšem rostou všude po světě. Aby dům dostal také něco osobitého, typicky amsterdamského, zvolili architekti fasádu z temně hnědých cihel z rodinné cihelny Röben, kterou u nás zastupuje společnost Klinker Centrum. Je to barva starých patricijských domů u kanálů, ale odkazuje také k expresionismu amsterdamské školy, která ovlivňovala vzhled nizozemských měst zhruba před sto lety. „Cihly jsou kladené nepravidelně, obrácené ven jsou někdy maltovými kapsami nebo hladkými spodními stranami. Výsledkem je velmi rozmanitá, trojrozměrná textura, aniž by bylo nutné cihly řezat,“ popisují architekti.

Foto: Dům je součástí zcela nové čtvrti Amstelkwartier

Dům Amstelbest je součástí nové čtvrti Amstelkwartier, která vzniká na jižním předměstí Amsterdamu na území bývalé čističky odpadních vod. Do roku 2024 tu má vyrůst až 3000 bytů. Je to ovšem typický brownfield, místo bez kontextu a se slabou vazbou na starší výstavbu. O to důležitější mohou být pro jeho identitu „typicky amsterdamské“ hnědé cihly na fasádě.

  • Autoři: Wouter van Alebeek, Erik de Vries, Jelmer van der Ploeg, Anne-Roos Demilt
  • Ateliér: WE architecten
  • Země: Nizozemsko
  • Město: Amsterdam
  • Projekt: 2017
  • Realizace: 2020
  • Použité produkty:: Wiesmoor erdbraun-bunt
  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 2. 10. 2023
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři