Architektura / bytové domy

Bydlení U Boroviček. Komorní bytový dům se společnou zahradou a výhledem

V pražských Řepích vyrostla Rezidence U Boroviček, která nabízí bydlení blízko města i zeleně Foto: Jiří Sedmihradský / Lexxus Norton

Byty v projektu Rezidence U Boroviček nabízí blízkost města i výhled do zeleně. A k tomu architekturu od zkušených tvůrců bytových domů, studia Podlipný Sladký architekti.

EARCH.CZ , 21. 7. 2023 / Advertorial

Rezidence U Boroviček je menší bytový projekt s třiadvaceti byty – developer si zakládá právě na komorním charakteru a vysokém standardu svých projektů. V obytných místnostech jsou dubové podlahy, v koupelnách italské velkoplošné obklady, zábradlí na balkonech je z tmavého perforovaného plechu. Všechny byty mají terasy nebo balkony, terasy v nejvyšším patře stíní pergoly z modřínových fošen. S okolím jsou byty propojeny velkými okny, které poskytují výhled do zeleně i na Prahu. I společné prostory jsou světlé a vzdušné.

Najdeme tu také řadu výtvarných prvků, které si pohrávají s motivem borovice z názvu rezidence. Plechový obklad vstupů evokuje šupiny borovicové šišky, perforované zábradlí na schodištích připomíná svým atypickým vzorem jehličí. Fasáda je obložena hnědým cihelným páskem Klinker v moderním dlouhém formátu. Jednotlivé segmenty jsou navíc kladené ve vazbě na výšku, takže barva a struktura fasády skutečně připomíná žíhanou borovou kůru.

Foto: Komorní rezidence nabízí byty ve vysokém standardu a klidném prostředí

V technickém řešení se myslelo také na energetickou úspornost a tepelný komfort, dům je nadstandardně zateplen, okna jsou opatřena trojskly a proti přehřívání vybaveny venkovními žaluziemi. Na střeše najdeme fotovoltaické panely, dešťová voda se zadržuje v nádržích a využívá na zavlažování zahrady.

Ulice U Boroviček se nachází na pomezí Řep a Břevnova, v blízkosti vyhlídky Na Fialce, kolem je zeleň lesoparku Řepy, vily a řadové domy. Hmota domu je rozčleněná do menších objemů, přičemž horní patro ustupuje a stavba tak do okolí zapadá. Přispívá k tomu i řešení fasády, bílé plochy s omítkou se kombinují s cihlovým obkladem.

Foto: Fasádní obklad tvoří hnědé cihelné pásky Klinker. Jednotlivé cihly jsou kladeny vertikálně, díky čemuž působí fasáda jako žíhaná borová kůra

Na jižní stranu jsou orientovány soukromé předzahrádky bytů, na severní straně před vstupy se nachází společná zahrada, je tu i místo na grilování, vše podle návrhu zahradních architeků z ateliéru Flera. Název ulice dal jméno celému projektu, ale ovlivnil i výběr stromů do společné zahrady - bylo tu vysazeno několik vzrostlých borovic.

  • Autoři: Luděk Podlipný, Martin Sladký, Tomáš Gloser, Aleš Janoušek
  • Ateliér: Podlipný Sladký architekti
  • Spolupráce: Atelier Flera
  • Země: Česká republika
  • Město: Praha
  • Investor: All New Development a.s.
  • Realizace: 2021
  • Použité produkty:: Obkladový cihlový pásek LFP.King crimson (LF17)
  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 21. 7. 2023
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři