Architektura / veřejný prostor a urbanismus

Nový Hlavák. Odborná komise poslala do dalšího kola soutěžního dialogu 5 architektonických týmů

Prostředí Hlavního nádraží Praha Foto: IPR

Ve dnech 13. a 14. září proběhlo v rámci zadávacího řízení se soutěžním dialogem „Nový Hlavák“ na revitalizaci parku Vrchlického sady, novostavbu tramvajové trati Muzeum – Bolzanova a rekonstrukci nové odbavovací haly Hlavního nádraží zasedání odborné komise nad metodikami přístupu přihlášených architektonických týmů. Z 26 přihlášených vybrala komise pět architektonických týmů, které postupují do další fáze soutěžního dialogu.

Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy , 26. 9. 2022

O účast v soutěžním dialogu projevilo v červnu 2022 zájem 26 architektonických ateliérů z Česka i zahraničí, 24 z nich následně podalo i své metodiky přístupu a portfolia, které hodnoticí komise v průběhu září posuzovala. Během dvoudenního zasedání pak na jejich základě vybrala pět architektonických týmů, které postupují do dalšího kola zadávacího řízení. Vybrané týmy se osobně představí i veřejnosti, a to na setkání 7. října od 19.00 hod. v prostorách pražského CAMPu za účasti představitelů zadavatelů a odborné poroty.

Postupující architektonické týmy

West 8 Urban Design and Landscape Architecture B.V.

Krajinářský ateliér West 8 byl založen v roce 1987 v Rotterdamu nizozemským krajinným architektem Adriaanem Geuzem. V současnosti je tvořen mezinárodním týmem více jak 70 architektů s třemi pobočkami v Rotterdamu, Bruselu a americké Filadelfii. Spolu s dalšími ateliéry navrhli podél řeky Manzanares v hlavním městě Španělska nový lineární park Madrid Rio, který vznikl zakrytím několika frekventovaných komunikací. Stojí za proměnou londýnského parku Jubilee Gardens poblíž stanice Waterloo. Podíleli se rovněž na návrhu centrálního nádraží v Rotterdamu a na vítězném soutěžním návrhu nového hlavního nádraží v Brně.

Henning Larsen Architects A/S

Dánské studio založil v roce 1959 Henning Larsen. Dnes má více než 750 zaměstnanců. Za koncertní halu Harpa v islandském Reykjavíku získalo cenu Mies van der Rohe Award v roce 2013, o dva roky později navrhlo novou radnici pro švédské městečko Kiruna, které se z důvodu těžby celé přesune o tři kilometry na východ. Podílelo se na transformaci parku Remiseparken v Kodani, který v loňském roce získal Danish Landscape Prize. V Praze se na přelomu loňského a letošního roku účastnilo architektonické soutěže na Vltavskou filharmonii.

Chybik + Kristof + Civitas

(Konsorcium českého architektonického ateliéru Chybik+Kristof Architects & Urban Designers a amerického landscape studia Civitas)

Architektonickou kancelář Chybik+Kristof Architects & Urban Designers založili architekti Ondřej Chybík a Michal Krištof v roce 2010. O tři roky později zvítězili v soutěži na pavilon České republiky na světové výstavě EXPO v Miláně. Aktuálně připravují projekty multifunkční hokejové arény v Jihlavě, mrakodrapu v Ostravě, nebo revitalizace Mendlova náměstí v Brně.

Prezidentem společnosti Civitas z amerického Denveru je světově uznávaný krajinářský architekt a urbanista Mark Johnson, který se dlouhodobě zabývá udržitelným rozvojem měst. Se svým týmem má za sebou kolem pěti set projektů v Severní Americe, Evropě, Asii, ale i na Blízkém východě. V Brně spolupracoval na urbanistické studii nové čtvrti známé jako Jižní centrum.

re:architekti + baukuh + Yellow Office

(Konsorcium českého architektonického ateliéru re:architekti, italského architektonického studia baukuh studio associato a italského architektonického studia Yellow Office di Francesca Benedetto)

Partnery českého architektonického ateliéru re:architekti, který vznikl v roce 2011, jsou Michal Kuzemenský, David Pavlišta, Ondřej Synek, Jan Vlach a Jiří Žid. Těžištěm jejich práce jsou především veřejné stavby. V současnosti zpracovávají projekt nové školy pro Uhříněves nebo revitalizaci Velkého kina ve Zlíně. V Praze na Černém Mostě zpracovali koncepční studii revitalizace celého přestupního uzlu na konečné stanici metra.

Italský architektonický atelier baukuh studio associato byl v roce 2017 nominován na cenu Mies van der Rohe Award za stavbu „House of Memory“ v Miláně. Rovněž italský ateliér Yellow Office di Francesca Benedetto se zaměřuje na krajinářskou architekturu a urbanismus. Oba ateliéry se v letošním roce podílely na vítězném soutěžním návrhu nové knihovny v Miláně.

Miralles Tagliabue EMBT S.L.P. + OCA architects Prague, s.r.o 

(Konsorcium španělského architektonického studia Miralles Tagliabue EMBT S.L.P. a české pobočky OCA architects španělského architektonického ateliéru OCA Arquitectos Barcelona)

Miralles Tagliabue EMBT je architektonické studio založené Enricem Mirallesem a Benedettou Tagliabue roku 1994 v Barceloně. V současnosti působí po celém světě a má další pobočky v Paříži a Šanghaji. Stojí za návrhem tržnice Santa Caterina v Barceloně, veřejných prostranství Hafencity v německém Hamburku a stanic metra v Paříži a Neapoli.

OCA architects Prague je českou pobočkou španělského architektonického ateliéru OCA Arquitectos Barcelona. Je tvořen skupinou mladých architektů, urbanistů a designérů, kteří se v současnosti účastní velkého množství soutěží po celé Evropě. V Praze stojí za návrhem dostavby Kongresového paláce, jehož realizace se připravuje.

Foto: Nová odbavovací hala hlavního nádraží

Jak zasedání hodnotí zadavatelé a odborná komise

Předseda odborné komise Ing. arch. Jaroslav Wertig k zaslaným metodickým přístupům a jejich hodnocení dodal: „Není zcela obvyklé posuzovat v jedné soutěži tak multidisciplinární zadání a hledat týmy, které vytvoří funkční městský prostor, předefinují významný, ale problematický park, zapojí nové dopravní řešení a celé to zaklenou urbanistickým přístupem ctícím kontext, kontinuitu a komunitu. Zároveň není obvyklé, aby vedle sebe v jedné soutěži stály týmy mezinárodních star architektů a lokálních mladých studií. A už vůbec není obvyklé, aby se porota složená z tak pestrého spektra odbornosti sladila. Proto si velice vážím toho, že se porotě podařilo najít shodu a vybrat pět různých, ale vždy kvalitních přístupů.“

Za Správu železnic se k průběhu zasedání vyjádřil Ing. Jakub Bazgier, náměstek ředitele Stavební správy západ: „Jsme velice potěšeni zájmem, který projekt Nový Hlavák mezi odbornou veřejností vyvolal. Metoda soutěžního dialogu, kterou jsme ve Správě železnic využili zatím jen výjimečně, je podle nás vhodným nástrojem, jak nalézt a získat kvalitního partnera pro území tak náročné na koordinaci.“

Ing. Ondřej Boháč, ředitel Institutu plánování a rozvoje hl. m Prahy, dodal: „Bylo skvělé vidět přístup mnoha týmů k zadání, které má za cíl proměnit vstupní bránu do města a navázat na připravované proměny Václavského náměstí, Florence, Masaryčky a Těšnova. Praha potřebuje Nový Hlavák jako sůl.“

Ing. Jan Šurovský, Ph. D., člen představenstva a technický ředitel Dopravního podniku hl. m. Prahy – Povrch uzavřel: „Soutěžní dialog je pro nás zárukou kvalitního návrhu plánované tramvajové trati tak, aby byla vhodně začleněna do Vrchlického sadů a současně plnila požadovanou dopravní funkci. Předložené metodiky přístupu nám ukázaly, že soutěžní týmy berou zadanou úlohu jako výzvu a budou se snažit naplnit očekávání všech zadavatelů.“

Dalším milníkem soutěžního dialogu bude vyhodnocení architektonických konceptů, které proběhne v prosinci 2022. Odborná porota z dodaných konceptů zúží výběr na další tři týmy, které budou v soutěžním dialogu pokračovat a v průběhu první poloviny roku 2023 postupně rozvíjet své finální návrhy.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři