Architektura / veřejný prostor a urbanismus

Proměnu Rohanského a Libeňského ostrova budou navrhovat 4 mezinárodní týmy

Rohanský ostrov Foto: IPR

Proměnu a budoucnost 56hektarového území Rohanského a Libeňského ostrova navrhnou čtyři mezinárodní týmy, které vybrala odborná porota v rámci tzv. mezinárodního soutěžního dialogu. Ten vyhlásil Institut plánování a rozvoje (IPR) spolu s Magistrátem hl. m. Prahy na jaře letošního roku. Úvodní setkání vybraných týmů a zároveň mezinárodní konference proběhne 29. září v Centru architektury a městského plánování (CAMP) a bude přístupná veřejnosti. Vítězný návrh vybere odborná komise v létě 2023.

Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy , 6. 9. 2022

Do mezinárodního soutěžního dialogu na proměnu území v sousedství Karlína a Libně a vznik tzv. Koncepce Rohanského a Libeňského ostrova se přihlásilo celkem 13 multidisciplinárních týmů z celého světa. Hodnotící komise složená z členů různé odbornosti vybrala čtyři mezinárodní týmy složené z ateliérů z Belgie, Nizozemí a České republiky, které budou následující měsíce paralelně navrhovat budoucí podobu území od Hlávkova mostu až po špičky Libeňských kos. Do užšího výběru postoupily tyto týmy: DELVA + perspektiv; LOLA+M2AU+CIE; New Park Maniny Consortium – DS landschapsarchitecten, VenhoevenCS architecture+urbanism, MOBA studio, Aquatis a OMGEVING_FISER_VRV_SINDLAR.

„Všechny přihlášené týmy představily vysoce kvalitní profesní přístupy. Rozhodování komise v první fázi soutěžního dialogu tedy nebylo jednoduché. Po dvou intenzivních dnech se však všichni členové hodnotící komise jednomyslně shodli na nejlepších čtyřech týmech, které budou v mezinárodním soutěžním dialogu pokračovat. Tři týmy pochází z Nizozemí a jeden z Belgie, všichni pak mají české partnery, s nimiž spolupracují. Belgie i Nizozemí patří mezi architektonicky mimořádně vyspělé země, které kladou důraz na veřejný prostor a které mají velké zkušenosti s projekty na vodě. Věříme proto, že v návrzích přinesou inovativní řešení, jež ochrání Prahu před povodněmi a zároveň nabídne obyvatelům nové místo k rekreaci, sportu a odpočinku,“ říká Petr Hlaváček, I. náměstek primátora pro územní rozvoj.

„Budoucí rozvoj rozsáhlého zeleného prostoru podél řeky Vltavy, z nichž naprostá většina je nezastavitelná, by měl respektovat historii místa, vycházet z jeho charakteru a odrážet divoký ráz tamní krajiny. Cílem projektu je připravit plán rozvoje lokality na příští desítky let, a především nově vypracovat projekt povodňového Parku Maniny, který primárně vznikl jako jedno z protipovodňových opatřeních a jeho součástí je i vznik nového ramene řeky. Oceňuji, že významnou roli u vybraných týmů hraje adaptace na změnu klimatu, propojení přírodního prostředí a zejména vody s městským organismem,“ doplňuje Jana Plamínková, náměstkyně primátora pro životní prostředí. 

Porota ocenila u vybraných týmů především důraz na nejrůznější hlediska udržitelnosti řešení, jako je biodiverzita, inkluze, inovace, kulturní či vzdělávací aspekty. Týmy reagují na nutnost adaptovat se na změnu klimatu. 

„Všímali jsme si jejich schopnosti navrhovat v symbióze městský urbanismus a přírodní prostředí. Hledali jsme komplexní řešení propojující složité městské infrastruktury s ekosystémy vody a jejími procesy. V neposlední řadě je pro nás důležitý akcent na lidské měřítko, zapojení stakeholderů a veřejnosti, a to i v průběhu fungování projektu,“ upřesňuje kritéria výběru týmů architekt a předseda komise Petr Kučera.

Foto: Jedná se o jeden ze 3 největších zelených projektů na Vltavě pod taktovkou IPRu

„Projekt Rohanského a Libeňského ostrova je jedním ze tří největších zelených projektů na Vltavě pod taktovkou IPR, které jsou důležité pro protipovodňovou ochranu metropole. Jsem rád, že se nám daří oslovovat kvalitní zahraniční architektonické týmy, které přináší své know-how a jež spoluutváří novou podobu Prahy. Srdečně zvu na mezinárodní konferenci, na které veřejnost bude mít výjimečnou příležitost seznámit se s místními aktéry, kteří identitu Rohanského a Libeňského ostrova tvoří již dnes i těmi, kteří ji budou spoluutvářet v budoucnosti,“ zve ředitel IPR Ondřej Boháč. 

Všechny čtyři týmy se zúčastní úvodního workshopu, jehož součástí je mezinárodní konference, která se bude konat ve čtvrtek 29. září v Centru Architektury a Městského Plánování (CAMP). Celodenní akce, jež bude přístupná veřejnosti, nabídne kromě představení vybraných týmů také krátké přednášky na rozličná témata – od povodní, řeky ve městě, fauny a flory přes urbanismus a udržitelnost až po sociálně-kulturní problematiku. Místa je možné si rezervovat přes portál GoOut.

Klíčová slova:

park Ostrov soutěžní dialog

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři