Vltavská Underground 2, U/U studio: Velikost překážek ocení všichni. Zkušení jezdci i začátečníci Foto: Jiří Kotal
Architektura / veřejný prostor a urbanismus

Objevování potenciálu zanedbaných míst. Druhý podchod na Vltavské proměnili architekti na městskou oázu sportu

Už rekonstrukce a transformace prvního podchodu na Vltavské v roce 2021 zaznamenala zaslouženou pozornost. Netrvalo dlouho a obdobné proměny se dočkal i druhý podchod na opačné straně silnice. U/U studio ve spolupráci s Re-place znovu ukázali, jaké potenciály skrývají opomíjená a zanedbaná místa v Praze.

Jan Bureš , 18. 4. 2023

Podchod pod dopravní komunikací má ve většině případů jednu jasnou funkci – dostat chodce z jedné strany silnice na druhou, bez omezení automobilové dopravy. Pro veřejnost a hlavně vedení města je podchod pouze komunikačním spojením mezi dvěma body. Tím, že se zároveň jedná o podzemní komunikaci, nebývá oblíbeným místem, ale spíše prostorem, který se většina z nás snaží co nejrychleji opustit. A přesně to byl po několik desetiletí případ obou podchodů poblíž metra Vltavská v Pražských Holešovicích.

Po čase se taková městská zákoutí navíc stávají problematickými, města si s nimi neví rady nebo se o ně dostatečně ani nezajímají. Architektonické studio U/U a platforma Re-place však již u prvního společného projektu ve spolupráci s městskou částí Praha 7 dokázali, že se původně problematické místo podchodu může stát dynamickým uzlem v urbánní struktuře města – městským playgroundem a skateparkem, který spojuje lidi napříč subkulturami. A rok po rekonstrukci prvního podchodu, který se stal oblíbeným veřejným prostorem hned po otevření, se veřejnosti otevřelo také druhé podobné místo.

Oáza městského života, noční klub, galerie

Inspirací pro transformaci a oživení druhého podchodu byl pro autory v tomto případě noční klub. Červeně natřené  betonové schodiště osvětlené červeným neonem skutečně připomíná atmosférou vstup do undergroundových klubů. Do červené barvy je laděn celý „interiér“ podchodu. Neony, společně s natřenými překážkami a prvky surové betonové konstrukce podchodu, velkoformátovým zrcadlem a stěnami pokrytými grafity a tagy se zde mísí se zvukem o zem dopadajících skateboardových desek a hudbou z repráků. To vše dodává prostoru podchodu svěží dynamiku a atmosféru živoucí oázy městského pohybu. Podchod se stává městskou urbánní galerií, ať už je uměleckým výrazovým prostředkem pohyb, tanec nebo grafity.

Foto: Červeně natřené betonové schodiště osvětlené červeným neonem připomíná atmosférou vstup do undergroundových klubů

Vltava, která protéká přímo pod podchodem, dodává místu příjemnou atmosféru. Celý prostor je komponován lineárně, jednotlivé překážky skateparku jsou řazeny jedna za druhou, aby si uživatelé a uživatelky vzájemně nepřekáželi a měli kolem sebe dostatek místa. Všechny překážky jsou zároveň navrženy tak, aby vyhovovaly všem vyznavačům a vyznavačkám jednotlivých freestyle sportů na různých úrovní dovedností. Skatepark ocení jak zkušení jezdci, tak začátečníci.

Kromě překážek pro freestyle sporty zde najdeme místo pro tanec, pole dance tyč a chill out zónu s autorsky zpracovaným designem houpaček. Ta především večer, když vodní hladina odráží nespočet různobarevných světel metropole, nabízí společně se siluetou Starého Města opravdu výjimečné výhledy. Stálým obyvatelem prostoru je betonové prasátko Ollie. Na to autoři umístili QR kód, skrze který je možné přispět na podporu sociálně slabších lidí v této lokalitě. „Přece jen, jsme sousedé,“ říkají k nápadu autoři návrhu.

Foto: Chill out zóna s autorsky zpracovaným designem houpaček

Maximální inkluze = maximální spokojenost

Svůj prostor tu najdou různé druhy sportů. Skate, koloběžky, inline brusle, tanec. To vše se tu mísí společně s procházejícími chodci. Mezi chodci a překážkami skateparku nejsou bariéry a jak se v tomto případě ukazuje, nikomu z uživatelů to nevadí, ba právě naopak. Bez bariér oddělujících jednotlivé zóny podchodu tak dochází k zajímavým interakcím, kdy se volně procházející chodci mohou na chvíli zastavit a sledovat „řádění“ skateboardistů nebo jezdců na BMX. „Místa námi navržená neslouží jenom pro skateboarding, ale i jako veřejný prostor vybízející k sociální interakci,” dodávají architekti z U/U studio.

Foto: Mezi chodci a překážkami skateparku nejsou rozdělující bariéry

Právě vytváření inkluzivních veřejných prostor bez bariér, ve kterých se mísí freestyle sporty společně s místy pro odpočinek, je jednou z hlavních zásad pražského studia U/U, které si v rámci projektování podobných prostorů vytvořilo v českém prostředí specializaci. Jedná se totiž o kolektiv architektů, kterým se podařilo skloubit svou profesi s dlouholetou vášní pro skateboarding.

Vltavská jako vzor budoucím projektům

Jednou z hlavních inspirací, kvůli které se rozhodli Martin Hrouda a Jirka Kotal vlastní studio založit, byly návštěvy měst západní Evropy, jako Kodaň, Barcelona nebo Hamburk, kde podobné prostory fungují docela běžně. Rozhodli se přenést atmosféru těchto míst i do našeho prostředí, a jak se ukazuje na obou podchodech na Vltavské ­– povedlo se! Předcházel tomu ovšem náročný a zdlouhavý proces prodírání se byrokratickými požadavky a normami, které zatím podobným záměrům zrovna nenahrávají.

Foto: Prasátko Ollie s QR kódem, skrze který je možné přispět na podporu sociálně slabších lidí

Podchody na Vltavské tak snad poslouží jako precedens pro budoucí projekty podobného typu a pro města se pomalu stanou normou, nikoli unikátem. Protože i z odborných urbanistických a městských studií vyplývá, že čím více jsou veřejné prostory inkluzivní, pestré a otevřené všem napříč generacemi, subkulturami a volnočasovými aktivitami, tím jsou mezi uživateli oblíbenější a navštěvovanější. A transformace obou podchodů na Vltavské to jen dokazuje.

Video U/U Studio × In August Company se záběry z Vltavské 

  • Autoři: Jiří Kotal, Martin Hrouda, Andrea Nováková, Marek Peřík, Lukáš Kalivoda, Jan Maleček, Martin Kontra, Richard Preisler
  • Ateliér: U / U studio, Re_place
  • Země: Česká republika
  • Město: Praha
  • Adresa:: Hlávkův most, Vltavská, Praha 7
  • Projekt: 2021
  • Realizace: 2022
  • Hrubá podlahová plocha: 1810 m²
  • Investor: Praha 7, MHMP, TSK, THMP

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři