Architektura / občanské stavby

Plovoucí měděný pavilon

Diváci opery v Kodani již nebudou muset stát venku na větru a dešti, když budou čekat na lodní dopravu na a z představení. Nový kruhový plovoucí pavilon s kapacitou 200 lidí poskytuje úkryt před proměnlivým dánským počasím a to jak návštěvníkům opery, tak každodenním dojíždějícím do Holmenu.

C F Moller Architects , 5. 9. 2013

Jasný a jednoduchý styl je zdůrazněn geometrickým tvarem a strukturou fasády, která se skládá ze dvou pruhů mědi. Mezi nimi se táhne skleněná fasáda, poskytující 360stupňový výhled na celé kodaňské nábřeží.

Střecha je pokryta mědí, má mírný sklon a kulaté, asymetricky umístěné střešní okno. Vzhled pavilonu tak působí koherentně a promyšleně, včetně kvalitně zpracované střechy při pohledu z budovy opery.

Pavilon nabízí krásně zarámovaný výhled na kodaňský přístav a pocit, že jste ve středu všeho - na hranici mezi pevninou a vodou. Pavilon Opera je přístupný všem, mladým nebo starým, zdravotně postiženým, zrakově postiženým i uživatelům podpůrných technologií jako jsou chodítka, invalidní vozíky nebo elektrické skútry.

Odolné materiály Kromě estetických úvah byly materiály pro pavilon vybrány pro svou trvanlivost, snadnou údržbu, čištění a odolnost proti vandalismu.

Měď byla zvolena, aby vytvořila architektonické propojení s charakteristickými měděnými střechami města a s krásnými, památkově chráněnými věžemi mostů Knippelsbro, Langebro a Sjællandsbroen. Měď krásně stárne a je odolná vůči ničivému mořskému prostředí.

Dub, dlouho v Dánsku používaný pro stavbu lodí, dobře odolává drsné slané vodě a byl proto použit pro lavice, podlahy a strop. Balustrády, značky a zábradlí jsou vyrobeny z mosazi a v prostředí přístavu budou také přirozeně patinovat.

  • Ateliér: C F Moller Architects
  • Země: Dánsko
  • Město: Kodaň
  • Realizace: 2012
  • Užití: Fasády/Fascia, Střechy

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři